Onsdag 28 Jul
Stockholm

SD-toppen fick hat och hot av partikamrater

Hanna Wigh (sd) menar att det finns en utbredd kultur inom partiet.
1 av 3
Hanna Wigh (sd) menar att det finns en utbredd kultur inom partiet. Foto: tt bild
Många inom SD accepterar att kvinnor far illa, bara så länge partiet inte får dålig press.
2 av 3
Många inom SD accepterar att kvinnor far illa, bara så länge partiet inte får dålig press. Foto: JONAS EKSTROMER / JONAS EKSTROMER
Det berättar hon i en intervju med Nyheter24.
3 av 3
Det berättar hon i en intervju med Nyheter24. Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / Henrik Montgomery / TT

Det har länge funnits en utbredd attityd inom Sverigedemokraterna där man accepterat att kvinnor far illa och offras, bara så länge partiet inte skadas. Det berättar SD-toppen Hanna Wigh i en intervju med Nyheter24.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den senaste veckan har flera skandaler gällande sexuella trakasserier och övergrepp inom Sverigedemokraterna avslöjats. Inte minst efter att Expressen skrivit om en hemlig intern rapport, där kvinnor som anmält övergrepp beskrivits som "sjuka" och "partiskadliga". En av kvinnorna som trätt fram och flera gånger berättat om de övergrepp som förekommit inom partiet är riksdagsledamoten Hanna Wigh.

När Nyheter24 pratar med Hanna håller hon på att förbereda sig inför att träffa sina partikamrater för första gången sedan rapporten avslöjades. Wigh berättar att hon är mycket nervös, och att hon den senaste tiden fått många vänliga ord från partikamrater, men även hat.

– Hat har förekommit. Det är inte så många har skrivit till mig direkt, det mesta har varit att man skrivit om mig och pratat om mig. Det har varit grovt språk, hotelser och osmakliga uttalanden, men även sådant som varit utstuderat hånfullt, säger Hanna Wigh till Nyheter24.

Fick sparken för sexuella trakasserier – är tillbaka i tjänst

Hanna Wigh vill dock vara tydlig med att hon anser att övergreppen inte är något unikt för just Sverigedemokraterna, men att kvinnor som talar ut kan straffas hårt internt, och att partiet inte utreder övergrepp på ett tillräckligt bra sätt.

– Det finns rötägg i alla organisationer, men det handlar ju om hur en organisation väljer att hantera den här typen av ärenden. Höga partiföreträdare har uttalat sig om att vi kvinnor gråter ut i media och att vi bara vill ha sympatier. Men det är ju inte det detta handlar om, utan om att partiet inte hanterade den här frågan ärligt.

En av männen som anmälts för sexuella trakasserier av Hanna Wigh, och som tidigare fått sparken från partiet, är nu tillbaka i tjänst. Det ser Wigh som ett svek.

– Det kändes som att någon slagit en i magen, som att luften gick ur mig. Jag tänkte ”det här kan inte stämma”. Det kändes som att man inte kunde lita på något som sagts och gjorts innan. Jag kände mig lurad.

"Man accepterar att kvinnor far illa"

Wigh menar också att det finns en kultur inom partiet där kvinnors välmående kan offras, bara så länge partiet inte kommer skada.

– Det finns en utbredd mentalitet som framför allt fanns mycket innan 2010, att det gör ingenting om kvinnor hamnar i kläm bara så länge man inte får dålig press. Den attityden är utbredd inom partiet.

Hur menar du?

– Det är en uppfattning jag fått och som många har skrivit till mig om. Att man som kvinna får tåla lite för att man ska få Sverige på rätt väg. Att media bara är ute efter att smutskasta oss. Då kan man acceptera att kvinnor far illa.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela