1 av 7
- Foto: TT/TT
2 av 7
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
På Södermalm väljer fler personer SD.
3 av 7
På Södermalm väljer fler personer SD. - Foto: TT BILD
Inte som på Östermalm som DN:s reportage pekar på.
4 av 7
Inte som på Östermalm som DN:s reportage pekar på. - Foto: TT BILD
Östermalm röstade väldigt lite på Sverigedemokraterna i senaste riksdagsvalet.
5 av 7
Östermalm röstade väldigt lite på Sverigedemokraterna i senaste riksdagsvalet. - Foto: TT BILD / SVERIGEDEMOKRATERNA
Valområde Norrmalm-Östermalm-Gamla stan.
6 av 7
Valområde Norrmalm-Östermalm-Gamla stan. - Foto: Valmyndigheten
Valmområde Södermalm-Enskede.
7 av 7
Valmområde Södermalm-Enskede. - Foto: Valmyndigheten

Statistiken visar tydligt: Östermalm är SD:s svagaste fäste i Stockholm

I ett reportage av Dagens Nyheter pekar stora profiler på att Östermalm skiftat färg mot Sverigedemokraterna. Statistiken pekar på något helt annat.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Under dagen har det varit mycket snack om Sverigedemokraternas ökade inflytande över "finsalongerna" på Östermalm i Stockholm. Detta har porträtterats i ett längre reportage av Dagens Nyheter. Där hävdar man att Östermalm "har skiftat färg" och att Sverigedemokraterna ska "ha stulit moderata väljare".

I reportaget intervjuas bland annat före detta kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth och tidigare moderata partiledaren Ulf Adelsohn. Adelsohn Liljeroth berättar om människor i hennes umgänge som "kommit ut" som sverigedemokrater.

– Det har man hört efteråt, säger Lena Adelsohn Liljeroth. Folk man känner: ”Jag röstade på SD redan 2006 eller 2010”. Vanliga normala människor.

Även skribenten Jan Guillou uttrycker sin oro över Östermalm:

– Det är något nytt. Att gammeldags överklass kan förfalla till sådana rysligheter som att utmåla muslimer som den nya faran.

Frågan är bara om oron över Östermalms nyvunna SD-sympatier verkligen är så befogad som artikeln försöker göra gällande.

Vi på Nyheter24 bestämde oss för att göra en jämförelse mellan valresultatet på Östermalm och valresultatet hos grannarna på Södermalm.

Södermalm ses ofta som en av landets mest "Sverigedemokratfria" områden, men om man jämför läget på Östermalm med hur det ser ut på Södermalm visar det sig att Östermalm har procentuellt färre SD-väljare.

Detta påpekades av den tidigare moderate partisekreteraren Sofia Arkelsten på Twitter:

Vi kan börja med att kolla på valkretsarna och procent som röstade på Sverigedemokraterna:

1 Södermalm-Enskede: 5,81 procent
3 Norrmalm-Östermalm-Gamla stan: 5,77 procent

Statistiken från valet 2014 visar tydligt att de boende i valkretsen Södermalm-Enskede röstade marginellt mer på Sverigedemokraterna än i valkretsen Norrmalm-Östermalm-Gamla stan.

De två valkretsarna täcker följande områden:

Södermalm-Enskede:

Bildkälla: Valmyndigheten

Norrmalm-Östermalm-Gamla stan:

Bildkälla: Valmyndigheten

Eftersom de två valkretsarna inkluderar andra delar av Stockholm så ger det inte en fullkomligt rättvis bild. Men om vi tittar närmare på utvalda delar så ser vi att det klart är populärare att rösta på Sverigedemokraterna på Södermalm än på Östermalm.

På Södermalm är det i synnerhet Högalid 11 Zinkensdamm N som sticker ut. Där röstade 10,25 procent på SD i det senaste riksdagsvalet. Detta är mest i sitt distrikt.

Topp tre Södermalm som röstar på SD:
Högalid 11 Zinkensdamm N: 10,25 procent
Katarina 7 Kv Linjalen mm: 9,65 procent
Katarina 13 Rosenlund: 8,29 procent

På Östermalm är det Oscar 8 Fältövertsten som utmärker sig, men här endast 8,72 procent som röstar på SD. Denna siffra är nära på hälften av hur Sverige i stort röstade.

Topp tre Östermalm som röstar på SD:
Oscar 8 Fältöversten: 8,72 procent
Oscar 14 Tessinparken S: 8,08 procent
Oscar 9 Gustav Adolfsparken: 7,95 procent

En tydlig del av analysen i DN:s artikel är att någonting har hänt och att överklassen nu har börjat sympatisera med Sverigedemokraterna. Men för att bilda oss en uppfattning om ifall detta stämmer kan vi också slänga en blick på siffror från hela Stockholms län.

Dessa visar nämligen tydligt att trenden snarare är att Sverigedemokraterna är starkast i socialt utsatta områden och allra svagast i områden med hög socioekonomisk standard. Detta är alltså den raka motsatsen mot antagandet att Sverigedemokraterna håller på att ta sig in i finrummen.

Om vi börjar med valdistrikten så är Sverigedemokraterna svagast i Stockholms län på Östermalm, Norrmalm och Gamla stan.

4 Östa söderort: 7,98 procent
6 Yttre västerort: 7,71 procent
5 Västra söderort: 6,90 procent
2 Bromma-Kungsholmen: 6,23 procent
1 Södermalm-Enskede: 5,81 procent
3 Norrmalm-Östermalm-Gamla stan: 5,77 procent

Zoomar vi ut bilden ytterligare blir den trenden ännu tydligare:

I invandrartäta, socialt utsatta områden är Sverigedemokraterna som starkast. I Södertälje fick partiet 12,35 procent i senaste riksdagsvalet, och i Botkyrka fick SD 10,28 procent. Dessa siffror sticker ut ordentligt om man jämför dem med hur det ser ut i de tre rikaste och mest ansedda delarna av Stockholm:

Täby: 6,45 procent
Lidingö: 6,43 procent
Danderyd: 5,30 procent

Det verkar onekligen som att Dagens Nyheter varit lite väl snabba att dra slutsatser om Sverigedemokraternas framgångar på Östermalm. Statistiken från 2014 pekar snarare på att Östermalm är och tycks förbli Moderaternas starkaste fäste, och att Sverigedemokraterna fortsatt har det ganska svårt att slå igenom där.

/
/
/
/
/
/
/