Liberalerna vill göra det möjligt för nyanlända elever att gå i grundskolan upp till tio års ålder.
1 av 4
Liberalerna vill göra det möjligt för nyanlända elever att gå i grundskolan upp till tio års ålder. - Foto: TT
Christer Nylander, vice ordförande i utbildningsutskottet.
2 av 4
Christer Nylander, vice ordförande i utbildningsutskottet. - Foto: TT
Jan Björklund, partiledare för Liberalerna.
3 av 4
Jan Björklund, partiledare för Liberalerna. - Foto: TT
Jan Björklund.
4 av 4
Jan Björklund. - Foto: TT

Liberalernas nya förslag: Låt nyanlända få mer undervisning än svensktalande barn

Liberalerna vill låta nyanlända elever ha flera år längre skolplikt än andra. I dag har partiet presenterat ett nytt förslag.


Asylsökande och nyanlända elever behöver mer hjälp i skolan, det anser Liberalerna. Partiledaren Jan Björklund och Liberalernas vice ordförande i utbildningsutskottet Christer Nylander har i dag skrivit om de nya förslagen på DN Debatt.

Det går bland annat ut på att elever som börjar i svenska skolan i mellanstadiet eller högstadiet ska få en utökad skolplikt. De nyanlända elever som inte uppnår målen ska få fortsätta i skolan tills de klarar grundskolans krav eller tills de blivit 20 år.

Bildkälla

– Det kommer att kosta en del och behöva rekryteras en del. Ska detta fungera behöver vi ha duktiga lärare, säger Nylander till Nyheter24.

Det ska vara elevens rektorn som avgör om eleven behöver fortsätta studera. Och det kommer inte bara handla om att låta elever fortsätta fler år. Ett kortare sommarlov och anpassning av vilka ämnen som eleven läser ingår också i förslaget.

– För den som håller på att lära sig ett nytt språk kan det vara negativt att vara borta i tio veckor på sommaren. Särskilt om man umgås med personer som inte pratar svenska, säger Nylander.

Hela förslaget har presenterats på DN Debatt.

Bildkälla: TT

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du förslaget?
Tack för din röst!