Tisdag 24 Maj
Stockholm

Kristdemokraten: Gör det möjligt att ID-kontrollera fotbollssupportrar

Kristdemokraterna vill att fotbollssupportrar ID-kontrolleras.
1 av 3
Kristdemokraterna vill att fotbollssupportrar ID-kontrolleras. Foto: TT / Kristdemokraterna
Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus.
2 av 3
Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus. Foto: Kristdemokraterna
Fotbollssupportrar behöver i dagsläget inte visa legitimation.
3 av 3
Fotbollssupportrar behöver i dagsläget inte visa legitimation. Foto: TT

Kristdemokraterna i Stockholm har ett nytt förslag för att stoppa läktarvåld. Genom att införa ID-kontroller på arenorna ska våldsamma personer stoppas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kristdemokraterna i Stockholm vill se en skärpt lagstiftning rörande fotbollssupportrar.

Polisen vet ofta vilka personer som skapar bråk, men i nuläget är det inte möjligt för arrangörer att kontrollera legitimation för personerna som besöker arenorna och dessa kan då inte stoppas i entrén. Det här vill Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus, ändra på.

– Det finns en gammal lag nu, men för att den ska fungera måste arrangörerna kunna kontrollera legitimation, säger Slottner till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är av sekretesskäl, man har inte rätt att genomföra ID-kontroller som arrangör. En polis kan vara inne på arenan och kontrollera ID men det mest effektiva för att komma åt våldsamheter på arenan är att redan i entrén sätta stopp för personerna som står för våldsamheterna.

Bildkälla: TT

Är det inte integritetskränkande att tvinga alla att legitimera sig?

– Jag tycker inte det är det minsta integritetskränkande. Vi visar leg på många ställen, när vi flyger, när vi åker båt och när vi hämtar ut paket. Ska vi komma åt en sådan här viktig fråga som fotbollsvåldet, då måste vi ta till alternativ, säger Slottner.

Det är Kristdemokraterna i Stockholms stadshus som kräver en lagändring. När Nyheter24 talar med Slottner säger han att han tänker ta upp förslaget med Kristdemokraternas ledamot i justitieutskottet för att försöka få igenom en lagändring.

Borde supportrar id-kontrolleras?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela