1 av 2
- Foto: tt bild/Nyheter24
2 av 2
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Regeringen: Så ska skolan klara av flyktingkrisen

Hur ska skolan klara av flyktingkrisen? Nyheter24:s Karl Anders Lindahl har pratat med utbildningsminister Gustav Fridolin.


Flyktingströmmarna innebär stora utmaningar för Sverige – det gäller inte minst skolan. Men hur ska den svenska skolan ta itu med alla situationer som kan uppstå till följd av flyktingkrisen?

Nyheter24 pratade med utbildningsminister Gustav Fridolin, som menar att man inte kan förvänta sig att unga som kommer till Sverige ska klara av skolan direkt.

– Du kanske har varit flera år på flykt och varit i flyktingläger länge, och inte fått grundläggande utbildning. Då är det svårt att på ett eller två år klara av det en svenskfödd elev får tio år på sig att klara av, säger Fridolin.

För att komma till rätta med problemen vill Fridolin se mer flexibla årskursplaceringar, mer individualiserad utbildning och studiehandledning.

Bild:TT

– Man ska kunna studera på svenska parallellt med sitt gamla skolspråk, antingen i klassrummet eller via länk, ha någon som hjälper en med matten även om man inte kan de svenska matte-termerna. Vi måste också jobba med lärares möjlighet att jobba med flerspråkighet, vi ser att många efterfrågar den kompetensen.

I slutet av förra året införde regeringen en reform som innebär att fler ska kunna gå på komvux. Just det anser Fridolin är ett viktigt steg för att integrera ungdomar som kommer till Sverige.

– Vuxenutbildningen blir ju ännu viktigare när det kommer elever i 16-17-årsåldern och unga vuxna som är 20-22. Där är reformen om rätt till komvux väldigt viktig. Men det kräver investeringar nu när Sverige växer. Man kan inte bara hoppas att det löser sig själv, säger Fridolin i intervjun med Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Låter det som bra idéer?
Tack för din röst!
Senaste nytt

AI-jätten klår förväntningar

Minskad försäljning för Nokia

Finländska telekomkoncernen Nokia rapporterar en ökad vinst. Den justerade rörelsevinsten landade på 597 miljoner euro för det första kvartalet, vilket kan jämföras med 479 miljoner euro ett år tidigare.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Lund

"Flera bilar i olycka, E22.", skriver polisen på sin hemsida.

Morgonens nyheter 18 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.