Fredag 16 Apr
Stockholm

SD: Ställ högre krav på invandrare som vill ha föräldrapenning

Linus Bylund, till vänster i bild, vill ha hårdare krav på invandrare som vill ha föräldrapenning.
1 av 3
Linus Bylund, till vänster i bild, vill ha hårdare krav på invandrare som vill ha föräldrapenning. Foto: tt
Kravet ska vara att man under det senaste året ska ha jobbat minst ett år.
2 av 3
Kravet ska vara att man under det senaste året ska ha jobbat minst ett år. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Linus Bylund.
3 av 3
Linus Bylund. Foto: JANERIK HENRIKSSON / JANERIK HENRIKSSON / TT

Sverigedemokraterna anser att man ska ha betalat skatt i Sverige om man vill kunna ta ut föräldrapenning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sverigedemokraterna vill ha hårdare tag mot människor som söker sig till Sverige.

I en debattartikel i Aftonbladet i dag skriver partitoppen Linus Bylund att det bör krävas att en person har arbetat och skattat i Sverige innan det ska vara möjligt att ta ut föräldrapenning.

”Vi vill inte att människor tar sig till Sverige på grund av vårt socialförsäkringssystem, och vi har sedan många år förslag som berör detta på olika sätt”, skriver Bylund i sin artikel, och menar också att många söker sig till just Sverige på grund av våra generösa system.

SD:s förslag innebär att personer som har uppehållstillstånd men inte medborgarskap i Sverige ska ha jobbat minst ett år de senaste två åren för att få ut föräldrapenning.

Och Linus Bylund menar att det bara är en tidsfråga innan förslaget får majoritet i riksdagen.

– Det är beklämmande att se att så många svenska politiker låtsas tro att migranter tar sig genom en rad säkra fredliga länder och ända upp till ett litet kallt land i norr bara för att det är så fruktansvärt trevligt här. Självklart påverkar vårt frikostiga bidragssystem hur människor väljer att migrera, säger Linus Bylund till Nyheter24.

Enligt Bylund kan föräldrapenningen också fungera som en ekonomisk fälla som får många kvinnor i invandrarfamiljer att stanna hemma istället för att jobba.

– Jag tror det kommer motverka den negativa effekten vi kan se idag, att många migranter, företrädesvis kvinnor, blir fast i hemmet istället för att etablera sig på arbetsmarknaden och i det svenska samhället.

Finns det en risk att detta kan påverka svenska medborgare, till exempel unga människor som blir föräldrar innan de hunnit betala skatt?

– Nej. Självklart är ett sådant försäkringssystem till för alla medborgare, precis som idag. Garantininivån finns till för att också den som saknar sjukpenninggrundande inkomst, till exempel för att denne blivit förälder tidigt i livet, ska omfattas av försäkringen.

Håller du med Bylund?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela