Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

​Sverigedemokrat är ledare för Soldiers of Odin

- 08/04/2016, 12:28
Kopplingar mellan SD och Soldiers of Odin.
1 av 2

Kopplingar mellan SD och Soldiers of Odin.

En lokal ledare är medlem i partiet.
2 av 2

En lokal ledare är medlem i partiet.

NTB scanpix

Nu avslöjas kopplingar mellan medborgargardet Soldiers of Odin och Sverigedemokraterna. En lokal ledare ska vara medlem i partiet.

Det hårdföra medborgargardet Soldiers of Odin, som använder sig av nazistiska symboler och vars skapare är före detta aktiv nazist, har etablerat sig på flera orter i landet.

En av orterna där Soldiers of Odin etablerade sig först var Trelleborg, och nu avslöjas det den lokale ledaren för Soldiers of Odin i Trelleborg är medlem i Sverigedemokraterna. Mannen ska också vid flera tillfällen besökt träffar som SD arrangerat på lokal nivå.

Från SD:s håll tar man dock starkt avstånd från medlemmar som aktiverar sig i Soldiers of Odin.

– Då är de inte välkomna till våra träffar längre. Vi kan inte förbjuda dem från att bli medlemmar men vi kan däremot hålla dem borta från lokalen, säger Helmuth Petersen, oppositionsråd för Sverigedemokraterna i Trelleborg, till SVT.

Petersen menar också att medborgargarden och våldspatruller inte är något partiet stödjer.

– Om de beter sig illa åt så får vi faktiskt titta på det. Medborgargarden ska inte finnas på gatorna. Det är fler poliser som behövs, säger Helmuth Petersen till SVT.