Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
62
reaktioner idag

​Sverigedemokrat är ledare för Soldiers of Odin

Nu avslöjas kopplingar mellan medborgargardet Soldiers of Odin och Sverigedemokraterna. En lokal ledare ska vara medlem i partiet.

Kopplingar mellan SD och Soldiers of Odin.

Kopplingar mellan SD och Soldiers of Odin.

En lokal ledare är medlem i partiet.

Det hårdföra medborgargardet Soldiers of Odin, som använder sig av nazistiska symboler och vars skapare är före detta aktiv nazist, har etablerat sig på flera orter i landet.

En av orterna där Soldiers of Odin etablerade sig först var Trelleborg, och nu avslöjas det den lokale ledaren för Soldiers of Odin i Trelleborg är medlem i Sverigedemokraterna. Mannen ska också vid flera tillfällen besökt träffar som SD arrangerat på lokal nivå.

Från SD:s håll tar man dock starkt avstånd från medlemmar som aktiverar sig i Soldiers of Odin.

– Då är de inte välkomna till våra träffar längre. Vi kan inte förbjuda dem från att bli medlemmar men vi kan däremot hålla dem borta från lokalen, säger Helmuth Petersen, oppositionsråd för Sverigedemokraterna i Trelleborg, till SVT.

Petersen menar också att medborgargarden och våldspatruller inte är något partiet stödjer.

– Om de beter sig illa åt så får vi faktiskt titta på det. Medborgargarden ska inte finnas på gatorna. Det är fler poliser som behövs, säger Helmuth Petersen till SVT.

Är du förvånad?

Mer:

Polischef hyllar rasistisk grupp – "de bidrar med trygghet"