Mehmet Kaplan syns äta middag med representanter från organisationen Milli Görüs.
1 av 4
Mehmet Kaplan syns äta middag med representanter från organisationen Milli Görüs. - Foto: Faksimil SVT Nyheter
Till höger syns Ilhan Senturk, Grå vargarnas ordförande, och Barbaros Leylani, tidigare vice ordförande för Turkiska riksförbundet.
2 av 4
Till höger syns Ilhan Senturk, Grå vargarnas ordförande, och Barbaros Leylani, tidigare vice ordförande för Turkiska riksförbundet. - Foto: Faksimil / trf.nu / TT
Mehmet Kaplan (Mp) var inbjuden av företagarföreningen Tumsiad Sverige för att vara med på en Iftar. På samma middag var Ilhan Senturk och Barbaros Leyani.
3 av 4
Mehmet Kaplan (Mp) var inbjuden av företagarföreningen Tumsiad Sverige för att vara med på en Iftar. På samma middag var Ilhan Senturk och Barbaros Leyani. - Foto: Faksimil / trf.nu
Ilhan Senturk och Barbaros Leyani.
4 av 4
Ilhan Senturk och Barbaros Leyani. - Foto: Faksimil / trf.nu

Nya skandalen: Mehmet Kaplan har träffat islamister vid flera tillfällen

Bostadsministern har redan innan den omtalade bilden träffat radikala islamister.


Turerna kring bostadsminister Mehmet Kaplan (Mp) har varit många under torsdagen. Detta eftersom han syntes på bild tillsammans med företrädare från högerextrema organisationen Grå vargarna.

SVT Nyheter avslöjar nu att bostadsministern vid flertalet tillfällen har träffat representanter för den islamistiska organisation Milli Görüs.


Kaplan berättade tidigare för Nyheter24 att han inte visste om vilka som fanns vid middagen som skedde kring slutet av ramadan.

– Som gäst på en tillställning kan jag inte kontrollera vilka andra som är närvarande utan det måste organisationen som arrangerar tillställningen ta ansvar för, säger Mehmet Kaplan till Nyheter24.

Vid den omtalade middagen fanns också företrädare från just Milli Görüs – en organisation med islamistiska åsikter. Det var dock inte första gången som Kaplan träffat representanter från den organisationen. Kaplan har mötts av massiv kritik från bland annat Moderaterna men också från parti- och ministerkollegan Alice Bah Kuhnke.

Redan 2013 medan Kaplan var riksdagsledamot träffade han deras svenska ordförande Yavuz Selim Celik.

Kaplans förklaring bygger på att det är en del av turkiska civilsamhället.

– Så länge organisationerna inte är våldsbejakande på något sätt så är det något jag får ta ställning till varje gång, säger Mehmet Kaplan till SVT Nyheter.

Han fortsätter med att berätta att han inte träffar företrädare för Milli Görüs ofta och att han inte "förstår den högerinriktade politiken".

SVT Nyheter bryter dock ner ministerns förklaring genom att spela upp ett ljudklipp från ett evenemang arrangerat av den islamistiska organisationen. Då säger ministern:

– Vi måste verkligen tacka de som ligger bakom ett sådant här fint evenemang. De förtjänar verkligen ett tack.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Agnesfridsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.