Söndag 14 Aug
Stockholm

Efter tv-tabben – nu hyllar Gustav Fridolin kvinnliga språkrör

Gustav Fridolin fick kritik efter att han i TV4:s Nyhetsmorgon sa att MP var första partiet med kvinnliga partiledare. Nu svarar han på kritiken.
1 av 3
Gustav Fridolin fick kritik efter att han i TV4:s Nyhetsmorgon sa att MP var första partiet med kvinnliga partiledare. Nu svarar han på kritiken. Foto: Faksimil TV4 / TT
Gustav Fridolin, språkrör Miljöpartiet.
2 av 3
Gustav Fridolin, språkrör Miljöpartiet. Foto: TT
MP har just nu lågt stöd i opinionen.
3 av 3
MP har just nu lågt stöd i opinionen. Foto: TT

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin uttalande om att MP var första partiet med kvinnlig partiledare gick inte hem hos alla. Nu svara han på kritiken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tidigare på lördagen deltog Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i TV4 Nyhetsmorgon. Efter ett uttalande om att MP var första partiet med kvinnlig partiledare möttes han av vass kritik.

Nu kommenterar Gustav Fridolin sin medverkan i TV4.

– Centerpartiet och Miljöpartiet är två partier med mycket gemensamt. Bland annat kan vi båda vara stolta över att betydelsefulla kvinnor i våra partier spräckt flera av politikens glastak, säger Gustav Fridolin till Nyheter24 och fortsätter:

– Själv har jag många gånger framhållit Maud Olofssons installationstal om riskerna när regionala och sociala klyftor växer som en av 00-talets viktigaste politiska analyser. Karin Söder var en annan kraftfull partiledare – riksdagens första kvinna på den posten 1985 – och som utrikesminister inte minst viktig för Sveriges arbete mot kärnvapen.

Han berättar också lite om kvinnors bakgrund i Miljöpartiet. Det är två personer han särskilt vill uppmärksamma i partiet.

– När miljöpartiet bildades 1981 valdes Eva Sahlin till första sammankallande och hon beskrevs då ibland som Sveriges första kvinnliga partiledare. Språkrör inrättades 1984 och första kvinna var Ragnhild Pohanka som jag själv haft förmånen att arbeta ihop med i flyktingpolitiken. De är alla politiker som förtjänar att uppmärksammas för sina insatser.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.