Måndag 26 Sep
Stockholm

Nakenaktivist portas från MP-kongress – trots att hon är nominerad till språkrör

Jenny Wenhammar får inte gå på MP:s kongress på grund av säkerhetsskäl.
1 av 3
Jenny Wenhammar får inte gå på MP:s kongress på grund av säkerhetsskäl. Foto: TT
Men partiet vägrar berätta varför.
2 av 3
Men partiet vägrar berätta varför. Foto: TT
Kanske kan det bero på hennes barbröstade aktion mot Reinfeldt i Almedalen 2014?
3 av 3
Kanske kan det bero på hennes barbröstade aktion mot Reinfeldt i Almedalen 2014?. Foto: TT

Jenny Wenhammar är nominerad till både partistyrelsen och till språkrörsposten, men hon får inte gå på Miljöpartiets kongress i helgen på grund av säkerhetsskäl.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Femen-aktivisten Jenny Wenhammar är portad från Miljöpartiets kongress som ska hållas i helgen i Karlstad. Men trots detta har hon blivit nominerad till både partistyrelsen och språkrörsposten. Hon vet dock inte vem som nominerat henne – men tackar för nomineringen.

– För mig är feminism självklart, men att vi överlever dagens behandling av miljö och natur är inte självklart, och miljön är utan tvekan den absolut viktigaste frågan för mig. Med min kandidatur till språkrör vill jag lyfta Miljöpartiets gröna feminism, säger hon till Nyheter24.

Redan 2014 ströks hon från Miljöpartiets riksdagslista efter en barbröstad protest mot Fredrik Reinfeldt i Almedalen. Hon har också varit starkt kriitsk mot Miljöpartiets utveckling de senaste åren.

– Miljöpartiets kris har lagts på en ensamt stående kvinna och det visar på hur partiet fortsätter att inte ta sitt feministiska ansvar.

Men nu kan hon tänka sig att ge partiet en ny chans efter att språkrören under den pågående krisen utlovat förändring.

– Därför har jag emot Miljöpartiets stadgar, som en presentation av mig, föreslagit mig som Gustav Fridolins efterföljare, och att jag som queer, skulle kunna dela ansvaret som språkrör med Isabella Lövin.

Jenny Wenhammar menar att den pågående krisen i partiet egentligen beror på Fridolins oförstånd – och den öppet patriarkala strukturen som partiet uppvisat.

– När Yasri Khan gjorde indelningen kvinna/man så framkom det inte att partiet erkänner transpersoners existens och att det finns en mångfaldig skala och blandning av andra sätt att vara i sin kropp och person än kvinna eller man. Miljöpartiets en gång fräscha förslag om två språkrör av olika kön, är idag ofräscht så länge olika kön anses vara bara kvinna eller man.

– Jag definierar mig själv som 69% kvinna och Jenny. Det innebär att jag rör mig mellan olika kategoriseringar och känner mig hemma i många olika grupperingar.

Expressen skriver att Miljöpartiet inte vill kommentera valet att inte låta Jenny Wenhammar närvara vid partikongressen utan säger bara att det rör sig om en samlad bedömning från organisatörernas sida.

Här kan läsa mer om Jenny Wenhammar, bland annat om hur det gick efter hennes kupp mot Reinfeldt eller när hon lade upp topplessbilder som en protest mot kvinnoförtryck.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.