Khaled Maana berättar att han själv flydde till Sverige och blev utvisad. Han vill inte att någon annan går igenom samma sak.
1 av 3
Khaled Maana berättar att han själv flydde till Sverige och blev utvisad. Han vill inte att någon annan går igenom samma sak. - Foto: Grön Ungdom / TT
Khaled Maana är med i Grön Ungdom som vill att Miljöpartiet jobbar för att genomföra en flyktingamnesti.
2 av 3
Khaled Maana är med i Grön Ungdom som vill att Miljöpartiet jobbar för att genomföra en flyktingamnesti. - Foto: Grön Ungdom
I höstas införde regeringen, Miljöpartiet och Socialdemokraterna, en hård flyktingpolitik.
3 av 3
I höstas införde regeringen, Miljöpartiet och Socialdemokraterna, en hård flyktingpolitik. - Foto: TT

Khaled vill att Miljöpartiet tar ansvar och ger flyktingar amnesti

Miljöpartiet borde införa flyktingamnesti och jobba för att sluta jaga papperslösa. Det tycker Khaled Maana, Grön Ungdom.


Miljöpartiet säger ofta att de är ett flyktingvänligt parti. Trots det har partiet tvingats göra avkall på sina principer och bland annat genomfört ID-kontroller tillsammans med Socialdemokraterna.

Khaled Maana är medlem i Grön Ungdom och han vill se att partiet jobbar för en flyktingamnesti. Han flydde själv från krig i Libanon när han bara var 12 år gammal och har erfarenhet av plågsamma turer i med utvisningsbeslut och asylsökande.

– Vi kom till Sverige och vi började söka asyl. Det blev en lång process med ett år innan första förhöret, berättar han för Nyheter24 och fortsätter:

– Efter fyra år fick vi en utvisning och i det här fallet valde min mamma att gå under jorden.

Nu är Khaled 22 år gammal och bor i Sverige, det har han gjort sedan han kom hit förutom ett år då han blivit utvisad.

Han lever fortfarande med känslan av att vara jagad och berättar att han ser sig över axeln när han går på stan, som en gammal vana. Det här vill han inte att någon annan upplever.

– Grön Ungdom har ett förslag om flyktingamnesti, det handlar om att stoppa häxjakten på gömda personer. Om vi inte lägger så mycket resurser på gömda personer kan vi använda det på ett bättre mottagande, säger han.

Khaled menar att en flyktingamnesti där polisen slutade leta efter papperslösa skulle frigöra resurser som kan användas till att alla flyktingar i Sverige en prövning av deras uppehållstillstånd.

– Ingen väljer att bli papperslös i Sverige om den inte är absolut tvungen, säger han och fortsätter:

– Vilken jakt som helst är förfärlig för människor, speciellt för barn och ungdomar. Alla måste få leva ett tryggt liv.

Under lördagskvällen väntas Miljöpartiet ta beslut i frågan om de ska verka för en flyktingamnesti. Läs mer om vad som händer på Miljöpartiets kongress i Karlstad här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Sverige införa en flyktingamnesti?
Tack för din röst!