SD är sura på Ica.
1 av 2
SD är sura på Ica. - Foto: Facebook/ICA
Mattias Karlsson.
2 av 2
Mattias Karlsson. - Foto: Christine Olsson / Christine Olsson/TT

Tusentals sverigedemokrater rasar mot Ica – men verkar ha missuppfattat allting

Mängder av SD-anhängare är beredda att bojkotta Ica. Tyvärr verkar det inte helt genomtänkt...


Nu är Sverigedemokraterna på krigsstigen igen. Och den här gången är det matkedjan Ica som är i skottgluggen. Det efter att partiets gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, delat den här bilden:

"När ICA listar viktiga datum framöver så kände de tydligen att ramadan är viktigare än nationaldagen... De är naturligtvis fria att göra vilka prioriteringar de vill. Precis som jag känner mig fri att flytta min veckoshopping från min lokala ICA-butik till min lokala Coop-butik", skriver Mattias Karlsson på sin Facebook.

Bilden har i skrivande stund delats över 1200 gånger, och flera höga företrädare för SD har instämt i bojkottningshoten. Bland annat tycker Sven-Olof Sällström, suppleant i SD:s partistyrelse, att Sverigedemokraterna ska öppna egen butikskedja:

Det finns bara ett litet, litet problem. Det är inte Ica som givit ut tidningen som bilden är tagen från. Bilden kommer nämligen från branschtidningen Ica-nyheter. Och Ica Sverige har ingen kontroll över det redaktionella materialet. Något som de gång på gång försökt förklara för folk som skrivit arga meddelanden på företagets Facebook-sida.

Och ja, precis som Ica svarar så har man tydligt uppmärksammat nationaldagen i följande film:

– Vi blir hela tiden sammankopplade med Ica som om vi vore Icas tidning. Det är vi inte, säger Marit Nordkvist, chefredaktör på Icanyheter, till Nyheter24, och fortsätter:

– Vår målgrupp är handlare inom dagligvarubutik. Kalendariet är till för att lyfta datum som kan vara lätta att glömma bort men som kan vara viktiga för att driva försäljning. Dock missade vi nationaldagen i veckans tidning.

"Ej på uppdrag av Ica"

"En bild på en sida i en tidning figurerar i sociala medier. Många har trott att det är en sida ur ICAs kundtidning Buffé, men i själva verket är det en sida från branschtidningen ICA Nyheter. Det är en branschtidning som riktar sig till personer som jobbar i butik eller i livsmedelsbranschen. Tidningen är helt redaktionellt oberoende och skriver inte på uppdrag av ICA", skriver Ica i en kommentar till Nyheter24.

Nyheter24 sökte Sverigedemokraterna för en kommentar, men pressassistent Felix Byström skriver i ett sms till Nyheter24 att det inte "finns något mer att utveckla utöver det som står i inlägget".

Ica
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.