Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vänsterpartist uppmanade till att riva ner SD-reklam – nu åtalas hon

- 20/06/2016, 11:48
Vänsterpartiets Hann Gunnarsson åtalas för uppvigling.
1 av 3

Vänsterpartiets Hann Gunnarsson åtalas för uppvigling.

Twitter/Nyheter24

SD:s kampanj blev mycket uppmärksammad.
2 av 3

SD:s kampanj blev mycket uppmärksammad.

TT

Kampanjen revs ner under en demonstration.
3 av 3

Kampanjen revs ner under en demonstration.

Nyheter24

"Riv ner, klistra över, förstör! Skitet lär vara borta imorgon", skrev Hanna Gunnarsson på Twitter. Dagen efter revs SD-reklamen ner under en demonstration. Nu åtalas hon.

Det var förra året som en kampanj som Sverigedemokraterna drev i Stockholms tunnelbana, med ett budskap på engelska om tiggeri, fick mycket uppmärksamhet.

Många var starkt kritiska till kampanjen. En av de var vänsterpartisten Hanna Gunnarsson från Lund.

Dagen efter att Gunnarsson twittrat ut uppmaningen revs reklamen ner under en mycket uppmärksammad demonstration på Östermalms torgs tunnelbanestation. Gunnarsson polisanmäldes då av sverigedemokraten Ted Ekeroth, och nu har Hanna Gunnarsson åtalats för uppvigling.

"SD är ett rasistiskt parti som sätter människor mot varandra. Jag vill inte se rasistiska budskap i gatubilden. Om det ska finnas annonser och reklam så måste denna vara sådan att det inte hetsar eller sprider lögner. Sådan reklam bör tas bort”, skriver Gunnarsson i ett SMS till Sydsvenskan. Hon nekar till brott.

Är det rätt att hon åtalas?