Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Värsta krisen över för sossarna – Moderaterna backar

- 30/06/2016, 08:41
Socialdemokraterna ökar i ny mätning – men för Moderaterna ser det tristare ut.
1 av 4

Socialdemokraterna ökar i ny mätning – men för Moderaterna ser det tristare ut.

Löfven kan vara glad i dag.
2 av 4

Löfven kan vara glad i dag.

TT NYHETSBYRÅN

För KD går det folkölsdåligt.
3 av 4

För KD går det folkölsdåligt.

TT/Kollage

"Ett styrkebesked", sa Carin Jämtin när den förra mätningen publicerades.
4 av 4

"Ett styrkebesked", sa Carin Jämtin när den förra mätningen publicerades.

Jessica Gow / Jessica Gow/TT

Nya opinionssiffror från TV4/Novus visar att Socialdemokraterna ökar – riktigt ordentligt.

Det har varit ett tufft år för regeringen. Flyktingkris, terrorjakt och ett Miljöparti som inte verkar kunna sluta göra bort sig. Men nu verkar det som att det vänder på allvar för Stefan Löfven och hans socialdemokrater.

I en ny undersökning som TV4/Novus gjort ökar Socialdemokraterna med 2,4 procentenheter och lägger sig på 26,2 procent. Samtidigt backar rivalen Moderaterna med 1,9 procentenheter och hamnar på 26 procent. Därmed har alltså sossarna nu gått om Moderaterna och är återigen största parti i Novus.

Det är andra gången på kort tid som Socialdemokraterna kan visa upp positiva siffror. Den 31 maj släpptes SCB:s stora sympatiundersökning, som även den visade en ökning med ett par procentenheter för S.

– Jag ser det som ett styrkebesked för Stefan Löfven. Hundratusen fler går till jobbet i dag sen när han blev statsminister, sa Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin till Nyheter24 då.

Sverigedemokraterna ökar

Ett parti som haft svårt att lyfta i opinionen under våren är SD. Men i Novus nya undersökning ökar Sverigedemokraterna något, och har nu 18,2 procent. Men för Kristdemokraterna blev nya mätningen en riktigt trist läsning. KD backar 0,4 procentenheter och hamnar nu på folkölssiffran 2,8 procent.

Hela mätningen från TV4/Novus:

Vill du ha kvar Löfven som statsminister?