Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Björklund: Sverige borde byta valuta till euron

- 03/07/2016, 15:35
Jan Björklund vill att Sverige byter valuta.
1 av 3

Jan Björklund vill att Sverige byter valuta.

TT

Dock är han medveten om att stödet för att gå med är lågt.
2 av 3

Dock är han medveten om att stödet för att gå med är lågt.

Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT

Eurosamarbetet är just nu inne i en reformprocess.
3 av 3

Eurosamarbetet är just nu inne i en reformprocess.

Michael Probst

Stödet för att gå med i samarbetet är lågt. Men Liberalernas ledare vill att Sverige byter valuta.

I dag drar Almedalsveckan igång ordentligt i Visby – först ut är Liberalernas partiledare Jan Björklund. Och hans starka budskap för dagen är att ha ett maffigare EU-samarbete nu när britterna röstat för att lämna unionen.

Och för att komma närmare EU vill Liberalerna att Sverige byter valuta till euro.

– Det är en långsiktig målsättning. Först måste eurosamarbetet bli klara med sin reformeringsprocess som inleddes efter finanskrisen, och för det andra måste det finnas ett stöd bland svenska folket och i svenska riksdagen för detta, säger Jan Björklund till Nyheter24.

Hur stor är det stödet nu då?

– I dag är det lågt, men det beror på att vi inte pratat om euron på femton år. Det enda som hörs om EU är EU:s tillkortakommanden.

Ungefär 30 procent av svenska folket vill att Sverige lämnar unionen. I veckan gick Sverigedemokraterna till attack mot Moderaterna och Socialdemokraterna i frågan om folkomröstning. Men Björklund är inte sugen på att se en folkomröstning om "Swexit".

– Den frågan är inte aktuell i dag. Men om stödet för en ny folkomröstning skulle öka kan det frågan bli aktuell igen, säger Björklund till Nyheter24.

Borde Sverige byta till euro?