Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverigedemokraterna köpte nyheter för att knäcka sina motståndare

- 04/07/2016, 09:16 -
Sverigedemokraterna beställde journalistik.
1 av 3

Sverigedemokraterna beställde journalistik.

TT

Henrik Vinge skötte kontakten.
2 av 3

Henrik Vinge skötte kontakten.

TT NYHETSBYRÅN

Gustav Kasselstrand och William Hahne.
3 av 3

Gustav Kasselstrand och William Hahne.

Anders Wiklund / TT

När de interna striderna inom SD gick som hetast vände man sig till sajten Nyheter Idag för att beställa granskningar. Och billigt blev det inte.

För drygt ett år sedan genomgick Sverigedemokraterna en av sina absolut tyngsta kriser någonsin. Det pågick då uteslutningsärenden mot Gustav Kasselstrand och William Hahne, som hade makten i ungdomsförbundet SDU.

Och nu avslöjar Expressen att SD köpte nyhetsartiklar för att smutskasta SDU-topparna. Enligt tidningen ska partiet ha betalat sajten Nyheter Idag 30 000 kronor för att gräva fram information som kopplade Hahne och Kasselstrand till högerextrema grupper. Kontakten skedde direkt mellan sajtens grundare Chang Frick, som tidigare varit aktiv inom Sverigedemokraterna, och partiets presschef Henrik Vinge.

– Jag kan inte se att det finns nåt hyckleri i det hela för jag är väldigt öppen med att jag granskar åt det hållet. Sen kan jag hjälpa andra med researcharbete. Jag tänker inte jobba gratis, säger Chang Frick till Expressen.

Och från Sverigedemokraterna låter det ungefär likadant.

– Chang Frick hade ett unikt... Han var en av få journalister som hade granskat just identitärerna och skrivit artiklar om dem tidigare och han hade också ett unikt bild-, film- och intervjumaterial med identitärer som vi var intresserade att ta del av, säger SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson till Expressen.

Kampanjen mot Hahne och Kasselstrand var hård, och efter en lång process stod det klart att de båda uteslutits ut Sverigedemokraterna. Senare under året kastade SD ut hela ungdomsförbundet och bildade ett nytt förbund med närmare kopplingar till partiledningen.

Under Almedals-veckan 2015 intervjuade Nyheter24 Gustav Kasselstrand om striderna inom SD. Han menade då att det rådde "anarki" inom Sverigedemokraterna. Läs mer om det här.