Jimmie Åkesson kan tänka sig att ta hårdare tag i förorten.
1 av 3
Jimmie Åkesson kan tänka sig att ta hårdare tag i förorten. - Foto: TT
Bilbrand i Norrköping tidigare i vår.
2 av 3
Bilbrand i Norrköping tidigare i vår. - Foto: TT
Richard Jomshof.
3 av 3
Richard Jomshof. - Foto: TT

Sverigedemokraternas nya hårda linje – vill ha militära insatser i förorten

SD vill öka närvaron i förorten – och det kan bli båda aggressivt och blodigt.


Sverigedemokraterna vill ge polisen större befogenheter när det gäller att ta tag i brottsligheten i utsatta områden. En åtgärd ska vara att skicka in en polisstyrka som liknar nationella insatsstyrkan, för att slå till direkt mot brottsligheten.

– Om du har en situation där kriminella gäng tagit kontrollen och där de boende håller sig inne, då måste man ta kontroll. Då måste man skicka in polisen och ge dem de redskap de behöver. Det funkar inte med kaffe och diskussioner, ibland måste man ta i med hårdhandskarna, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof till Nyheter24.

Exakt hur insatsen kommer se ut är inte helt klart. Men Jomshof menar att polisen ska sluta backa tillbaka, om någon kastar en gatsten eller molotovcocktail ska polisen kunna attackera.

– Om polisen behöver använda viss typ av våld för att ta kontroll får de göra det, så mycket våld som situationen kräver. Man ska ju inte skjuta folk om det inte behövs, men ska ju helst inte skjuta folk alls, fortsätter Jomshof.

Det låter som att det kan bli blodigt?

– Man använder den mängd våld som krävs för att ta kontroll över en situation. Kriminella människor ska hanteras som de måste hanteras.

Under en presskonferens i Visby i dag fick partiledaren Jimmie Åkesson frågan om han ville likna insatsen med en militär insats. Åkesson sa då att den jämförelsen inte var helt orimlig. Men Richard Jomshof är inte orolig över att det ska sända allt för aggressiva signaler.

– Ja, men vilken signal sänder samhället om man säger "ja, era bilar brinner, men det är okej"? Då är det bättre att skicka in polisen som får använda det våld som behövs, säger Jomshof.

Sverigedemokraterna har gått uppåt i opinionen rejält det senast året. Och nu vill ungdomsförbundet SDU att SD ska regera med Moderaterna och Kristdemokraterna. Läs mer om det här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det här ett bra förslag?
Tack för din röst!