Onsdag 12 Maj
Stockholm

Experten: "I dag var han den mest slipade talaren på hela Almedalen"

Kroppsspråkssexperten Henrik Fexeus menar att när Åkesson påbörjade sin talarkarriär hade han ett väldigt nervöst kroppspråk.
1 av 3
Kroppsspråkssexperten Henrik Fexeus menar att när Åkesson påbörjade sin talarkarriär hade han ett väldigt nervöst kroppspråk. Foto:
Kroppsspråkssexperten Henrik Fexeus menar att kroppsspråksmässigt var Jimmie Åkesson den mest medvetna och slipade talaren på hela Almedalen.
2 av 3
Kroppsspråkssexperten Henrik Fexeus menar att kroppsspråksmässigt var Jimmie Åkesson den mest medvetna och slipade talaren på hela Almedalen. Foto: TT News Agency / Janerik Henriksson/TT
Henrik Fexeus.
3 av 3
Henrik Fexeus. Foto:

Kroppsspråkssexperten Henrik Fexeus menar att när Jimmie Åkesson började sin talarkarriär hade han ett väldigt nervöst kroppspråk. Men det var länge sedan.

Kommentera (45)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I kväll var det Jimmie Åkessons (SD) tur att försöka övertyga oss med sitt tal i Alemdalen. Och få har använt sitt kroppsspråk till det så mycket som Jimmie Åkesson gjorde i kväll.

När Åkesson började sin talarkarriär hade han ett väldigt nervöst kroppspråk, han visste inte var han skulle göra av sina händer utan plockade och pillade med allt som fanns i hans närhet. Men det var länge sen nu.

Den Jimmie Åkesson som äntrade scenen idag var en leende, samlad och fokuserad talare. Det dröjde inte många sekunder förrän Åkesson förde samman händerna i den mest klassiska maktgesten av dem alla; det så kallade Kyrktornet. Med fingertopparna ihop och händerna pekande snett uppåt är detta en gest som signalerar stor auktoritet och att man vet vad man pratar om. Den har observerats bland höga politiker, jurister och läkare, och dokumenterats så ofta att den nästan börjar bli parodisk.

Men anledningen till gestens berömmelse är att den har en mätbar effekt på oss. Vi tror helt enkelt mer på talare som använder Kyrktornet. Åkesson vet detta och låter denna gest ge honom pondus och trovärdighet redan innan han ens har börjat tala.

Kyrktornet blir en stor del av Åkessons kroppsspråk under hela hans tal, men han öppnar även upp. De armgester som han då använder är stora och öppna, inbjudande och fokuserade. Åkesson använder sitt kroppsspråk väldigt medvetet för att kommunicera såväl öppenhet och trygghet som stark auktoritet till oss, signaler vi inte tänker på men som påverkar oss på det omedvetna planet.

Jimmie Åkesson är också en av de talare som inte sitter fast vid sitt podie. Han rör sig ständigt fram och tillbaka över scenen. Det kan ge ett lätt sjösjukt intryck, men Jimmie har ett trick. Likt professor Balthazar går han två steg till vänster, två steg till höger och sedan tillbaka igen. Resultatet blir bilden av en person som inte håller ett förberett tal, utan en person som resonerar. Och när resonemanget kommer till sin poäng då… stannar han. Ler. Och visar oss Kyrktornet igen. Det är effektivt och mycket övertygande.

För ett antal år sedan skrek Jimmie Åkessons kroppsspråk nervositet och otrygghet. I dag var han den kroppsspråksmässigt mest medvetna och slipade talaren på hela Almedalen. Åtminstone hittills.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (45)
Kopiera länk
Dela