Justitieministern backar Dan Eliasson: "SD är ett rasistiskt parti"

- 14/07/2016, 13:26
Morgan Johansson försvarar Dan Eliassons sågning av Jimmie Åkesson.
1 av 3

Morgan Johansson försvarar Dan Eliassons sågning av Jimmie Åkesson.

TT

"SD är inte ett parti som alla andra" säger ministern.
2 av 3

"SD är inte ett parti som alla andra" säger ministern.

TT

Morgan Johansson är justitieminister.
3 av 3

Morgan Johansson är justitieminister.

TT

Morgan Johansson tycker att Sverigedemokraternas uppfattning anknyter till apartheid och att det är rätt av polischefen att ta avstånd.

Polischefen Dan Eliasson har mött en del kritik, och det främst från SD-håll. I en intervju gick polischefen ut och sa att han "med största sannolikhet" skulle säga upp sig om Jimmie Åkesson blev statsminister.

Under en pressträff på torsdagen fick justitieministern Dan Eliasson om varför det är okej att polischefen säger något sådant. Den socialdemokratiska ministern vad tydlig med vad han tycker.

Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Jag menar att han står upp för de värderingar som polisen ska ha, svarade Johansson.

– Jag tycker det är viktigt att markera att Sverigedemokraterna inte är vilket parti som helst, säger sedan Johansson till Nyheter24 och fortsätter:

– SD missar aldrig ett tillfälle att sprida fördomar, missuppfattningar, hat och misstro mot till exempel muslimer och människor från en annan etnicitet. Det gör att Sverigedemokraterna inte är vilket parti som helst och svensk statsförvaltning och svensk polis måste stå upp för värdegrunden, nämligen att alla människor är lika mycket värda.

Regeringen träffade pressen under torsdagsförmiddagen.

Regeringen har under det senaste året infört gränskontroller och hårdare krav på asylsökande. Vissa vill mena att regeringen anpassar sig efter Sverigedemokraternas politik, men det håller inte justitieministern med om. Han menar att det är en "milsvidd skillnad" mellan SD:s och regeringens grunduppfattning.

– Skillnaden är att de har aldrig velat ta ansvar för några asylsökande eller flyktingar, någonsin. Deras grunduppfattning anknyter till apartheidsystemet, det vill säga att om du är mörkhyad eller kommer från andra länder ska du hålla dig i vissa områden, säger Johansson.

Håller du med Morgan Johansson?