Stockholm

Nya kravet: Tonåringar ska kunna dömas till livstids fängelse

Beatrice Ask vill ha nya regler.
1 av 3
Beatrice Ask vill ha nya regler. Foto: TT
Hon vill att 18-åringar ska kunna dömas till livstids fängelse.
2 av 3
Hon vill att 18-åringar ska kunna dömas till livstids fängelse. Foto: Bjorn Larsson Rosvall / BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Kent Ekeroth (SD) vill gå ännu längre.
3 av 3
Kent Ekeroth (SD) vill gå ännu längre. Foto: Stig-Ake Jonsson / Stig-Ake Jönsson/TT

Nu höjs flera röster om att sänka åldersgränsen för livstids fängelse.

Kommentera (238)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I dag kan man bara dömas till livstids fängelse i Sverige om man fyllt 21 år – men nu höjs flera röster om att ändra på det. En av de som vill kunna slänga tonåringar i kurran på livstid är ingen annan är Moderaternas Beatrice Ask, som tidigare varit justitieminister.

– Det handlar om myndiga personer, det är helt orimligt att göra skillnad på en 19-åring och en 22-åring när det handlar om grova brott. Regelverket är skrivet i en annan tid, sa Beatrice Ask på onsdagsmorgonen i en debatt i Sveriges Radio.


Att sänka straffåldern för livstid är inte helt okontroversiellt. Liberalerna vill också sänka åldern, och enligt TV4 är Kristdemokraterna försiktigt positiva.

Men Sverigedemokraterna vill gå ännu längre. SD anser till och med att minderåriga ska kunna dömas till livstids fängelse.

– Om en 17-åring begår ett grovt våldsbrott ska man kunna dömas som vuxen. Då ska även ett livstidsstraff finnas med i skalan, säger SD:s rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth till TV4.

Och när Nyheter24 når Kent Ekeroth menar han att ungdomar så unga som 15 år ska kunna dömas till livstids fängelse, en politik som partiet drivit under en längre tid.

– 15-18 åringar ska kunna prövas och om deras brott i relation till deras ålder bedöms som tillräckligt grovt ska de kunna prövas som vuxen med allt vad det innebär, säger Kent Ekeroth till Nyheter24.

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth.

Är det här ett bra förslag?
Tack för din röst!
Kommentera (238)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.