Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moderaten: Inför förbud mot slöja i grundskolan

- 25/08/2016, 19:06
Sofia Jarl tycker att slöja borde förbjudas i grundskolan.
1 av 3

Sofia Jarl tycker att slöja borde förbjudas i grundskolan.

Moderaterna / TT

Sofia Jarl är gruppledare och oppositionsråd för moderaterna i Norrköping.
2 av 3

Sofia Jarl är gruppledare och oppositionsråd för moderaterna i Norrköping.

Moderaterna

Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra.
3 av 3

Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra.

TT

Ett förbud mot slöja i grundskolan skulle göra skolan mer jämställd, menar moderaten Sofia Jarl.

Vissa har slöja på sig, andra inte. Vad personer bär på huvudet kan dock reta folk i omgivningen något fruktansvärt, vilket vi sett exempel på tidigare.

Den här gången är det Sofia Jarl, gruppledare och oppositionsråd för moderaterna i Norrköping, som ser rött när det kommer till frågan om slöja. I en debattartikel i SVT förklarar hon att sjalen som vissa flickor bär på huvudet borde förbjudas i grundskolan.

Enligt moderaten handlar det om jämställdhet:

"Alla barn har rätt att växa upp som jämlikar. Därför ska hijab och andra typer av slöjor förbjudas på flickor i svenska grundskolan." skriver hon i debattartikeln.

I texten förklarar Jarl att hon inte ser någon skillnad mellan att förbjuda slöja och att till exempel förbjuda barnaga eller ge homosexuella samma rättigheter som heterosexuella.

"En lagstiftning mot slöja i skolan markerar att vi politiker är beredda att gå före för att uppnå en nödvändig förändring. Det har vi gjort när det gäller kvinnors rösträtt, barnaga och homosexuellas rättigheter. Jag ser ingen skillnad i den här frågan." skriver hon.


Moderaterna i Norrköping har tidigare föreslagit ett förbud mot slöja för kommunanställda, men då ville kommunstyrelsens arbetsutskott avslå motionen för att det ansåg att förslaget bröt mot diskrimineringslagen, vilket Norrköpings tidningar skrivit om.

Tycker du att slöja ska förbjudas i skolan?