1 av 2
2 av 2
- Foto: Privat

Stockholmspolitikerns utspel: Tafsandet är kvinnornas eget fel

Kommunfullmäktige ledamoten och före detta sverigedemokraten Rickard Wall menar att det inte längre finns tillräckligt med "villiga svenska kvinnor" för de "sydländska männen".


Under kommunfullmäktigesammanträdet i Stockholms stadshus på måndagen diskuterades bland annat hur man ska minska antalet sexuella trakasserier på festivaler.

Rickard Wall, ledamot i kommunfullmäktige och före detta sverigedemokrat, chockade då åhörarna genom att prata om det han anser är en problematik med "svenska kvinnors vurmande för charmiga sydländska män".

Rickard Wall, numera politisk vilde, har tidigare hamnat i blåsväder genom kontroversiella uttalanden om bland annat EU-migranter. Efter flera hårt kritiserade påståenden blev Rickard Wall utesluten ur partiet, men är alltså fortfarande folkvald ledamot i kommunfullmäktige i Stockholms kommun.

Under gårdagens anförande avbröts Rickard efter högljudda protester i lokalen mot följande uttalande:

– Upphör med gullegullet. Individer som gullar med vanartiga ska skiljas från sina arbetsuppgifter. Gullegullare ska inte kunna få arbeta med ensamkommande flyktingpojkar. Dom klarar inte av det. Deras hjärtan brister om inte ensamkommande flyktingpojkar får tafsa i alla fall lite grann.

När Nyheter24 når Rickard Wall säger han att han har noterat kritiken i sociala medier sedan gårdagens uttalanden, men att han har en genomtänkt och korrekt världsbild som är en konsekvensanalys av polisens egna rapporter.

Han anser också att samhället måste agera och markera hårdare mot tafsande män, i stället för att införa separata bubbelpooler på badhus.

– Situationen i Sverige är så här vanvettig för att det rör sig om känslor. Det ser ut så här för att det finns människor som vill ha det på det här sättet, säger Rickard Wall.

Menar du alltså att det finns personer utöver förövarna som vill att tafsningar ska fortgå?

– Ja, det finns en grupp svenska kvinnor som har preferenser för sydländska män av olika skäl. Som unga eller som barn kanske de har blivit utsatta för övergrepp av män som ser ut som mig och då vill de bejaka de här sydländska männen istället och ge dem förmåner. Om de då skriker "rasist" så får de som de vill och matchar fram sina vänner på så sätt, säger Rickard Wall till Nyheter24.

Han menar också att denna påstådda grupp kvinnor kan vara i behov av stöd och psykologisk hjälp.

– Det här kan jag säga till dig, men inte i kommunfullmäktige. Chefen för Eriksdalsbadet är gift med en sydländsk man och det påverkar givetvis hennes beslut när det kommer till hanteringen av tafsandet. Till exempel så förekommer det i incestfamiljer att mammor väljer att titta bort och det är samma sak i fallet med tafsandet på badplatser. Så kan faktiskt kvinnor vara, säger Rickard Wall avslutningsvis.

En av de politiker som starkt ifrågasatte Rickards uttalanden i kommunfullmäktige under gårdagen är Anna Rantala Bonnier, gruppledare (Fi) socialnämnden i Stockholm.

– Jag sa till Rickard Wall igår att han uttalade sig kränkande om kvinnor i allmänhet. Men också mot kvinnorna i kommunfullmäktigelokalen i synnerhet, eftersom att vi var tvungna att sitta och lyssna på honom. Därmed motbevisade han ju sin egen tes om att det bara skulle vara utländska män som trakasserar kvinnor, eftersom att han själv stod och gjorde detsamma, säger Anna Rantala Bonnier till Nyheter24.

Anna Rantala Bonnier. Bildkälla: Privat

– Sen tycker jag också att det är viktigt att påtala att det faktum att en person som Rickard Wall kan stå där och säga den här typen av sexistiska och rasistiska uttalanden, det visar ju också att vi har en förskjutning av den politiska debatten. Hans uttalanden är förkastliga och helt oacceptabla. Att bli kallad dessa saker är enormt stötande och upprörande, säger hon fortsättningsvis.

Anna Rantala Bonnier menar vidare att den här typen av grova och sexistiska uttalanden bara var sådant som man läste på Twitter tidigare och att det är problematiskt att det nu framförs i kommunfullmäktige.

Rickard Wall ses som en politisk vilde då han är utesluten ur partiet, men han är invald på ett sverigedemokratiskt mandat och har fortfarande politiskt inflytande.

– Det här är vad man får när man röstar på SD. Man får Rickard Wall. Det är SD som har sett till att han sitter där, han är inte där av en slump, avslutar Anna Rantala Bonnier.

Nyheter24:s debattredaktör Teodor Stig-Matz har nyligen skrivit ett debattinlägg där han förklarar varför han anser att sverigedemokraterna är rasister. Det omdiskuterade debattinlägget kan du läsa här.

Glöm inte att ladda ner Nyheter24:s app.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!