Måndag 18 Okt
Stockholm

Moderaternas hemliga spel – har möten med SD i flera kommuner

Sverigedemokraterna och Moderaterna håller hemliga möten i flera svenska kommuner, kan Nyheter24 i dag avslöja.
1 av 4
Sverigedemokraterna och Moderaterna håller hemliga möten i flera svenska kommuner, kan Nyheter24 i dag avslöja. Foto: TT
Anna Kinberg Batra har tidigare sagt att ett samarbete inte är aktuellt.
2 av 4
Anna Kinberg Batra har tidigare sagt att ett samarbete inte är aktuellt. Foto: TT
Men SD:s Jimmie Åkesson har vid flera tillfällen sträckt ut handen.
3 av 4
Men SD:s Jimmie Åkesson har vid flera tillfällen sträckt ut handen. Foto: TT
4 av 4

Partiledningen får inte veta något – men i flera mellansvenska kommuner håller Moderaterna hemliga möten med sverigedemokrater.

Kommentera (46)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Skulle Moderaterna kunna samarbeta med Sverigedemokraterna efter nästa val? Det är en fråga som många går och funderar på just nu. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har flera gånger sträckt fram handen och föreslagit samarbete, men för knappt två veckor sedan sa moderatledaren Anna Kinberg Batra i SVT:s Agenda att ett samarbete inte är aktuellt, och att SD är ett rasistiskt parti.

Men i ute i landet låter det inte lika tydligt. I dag kan Nyheter24 avslöja att det hålls mer eller mindre hemliga möten mellan SD och M i flera mellansvenska kommuner. Målet med mötena är att partierna ska komma närmare varandra, och i vissa fall till och med samarbeta med varandra.

– Ja, jag har inga problem med det. Men folk är så rädda för vad andra ska säga, men vi lever ju i en demokrati, säger en moderat kommunpolitiker när frågan om samarbete med SD kommer på tal. När Nyheter24 frågar samma politiker om Sverigedemokraterna och Moderaterna borde samarbeta även i regering, blir svaret tydligt.

– Ja, det tycker jag. Där är flyktingpolitiken viktig, jag tror alla håller med innerst inne. Vi måste bli ärligare. Åldringsvården får inte den hjälp de behöver, men flyktingarna som kommer hit får allt de vill ha. Man måste lösa sina egna problem innan man kan lösa andras.

Tror du att fler Moderater runt om i landet tycker likadant?

– Ja. Det är inget vi pratar öppet om, men i fikarummen låter det annorlunda.

"Vill gå till val tillsammans"

En högt uppsatt SD-politiker i en mellansvensk kommun menar att man haft flera möten mellan partierna.

– Moderaterna vill samarbeta med oss, men har fått tydliga direktiv uppifrån att de inte får göra det, att det kan sluta med uteslutning. De är helt öppna med att vi bör gå till val tillsammans, men det går inte helt enkelt, säger en sverigedemokratisk kommunpolitiker till Nyheter24.

Samma kommunpolitiker menar att politiker från de båda partierna ofta ses på middagar och håller nära kontakt, även om man inte visar det utåt, och att Moderaterna vill samarbeta.

– Rent konkret har de sagt att de vill se vad som händer. Får de grönt ljus uppifrån så vill de samarbeta.

Och i en av Sveriges folkrikaste kommuner menar en SD-politiker att man till och med kommer att kunna samarbeta inför nästa val.

– Vi har haft ett flertal möten. Vi har diskuterat hur man kan försöka få fram en bra plattform för ett samarbete. Vi passar bra ihop och har sett att vi haft många gemensamma åsikter, säger politikern till Nyheter24.

"Vi tycker lika när det gäller de ekonomiska bitarna", säger en moderat politiker till Nyheter24.

Flera kommunpolitiker berättar för Nyheter24 att partierna står nära varandra i flera frågor, och att det gör samarbete lättare.

– Vi tycker lika när det gäller de ekonomiska bitarna, och när det gäller att ta ansvar för kommunens framtid, säger en moderat till Nyheter24.

Missnöjet för hur Moderaterna behandlar Sverigedemokraterna på riksnivå är ett genomgående tema för kommunpolitiker runt om i landet.

– Jag kan tycka att man bör respektera den demokratiska processen. Att utesluta och stänga ute är inte demokratiskt riktigt. När 15 procent av svenska folket tycker något ska våra ledande politiker visa respekt för det. Det tycker jag inte att man gjort, säger en moderat kommunpolitiker till Nyheter24, som också menar att möten och samtal med SD har förekommit.

”Syltryggar”

Och hos Sverigedemokraterna på riksnivå är man inte förvånad över utvecklingen.

– Det är bara att konstatera att det redan i dag finns representanter inom Moderaterna som i ett antal kommuner valt att påbörja samtal med representanter från vårt parti. Samtalen verkar ju bland annat ha sin grund i förväntat valresultat 2018 där de tillsammans med oss försöker finna en gemensam samarbetsplan och en strategi för respektive kommun, säger Henrik Gustafsson, informationsansvarig hos Sverigedemokraterna, till Nyheter24.

Han riktar också mycket hård kritik mot Moderaterna och Anna Kinberg Batra.

– Faktum är att Moderaterna och Anna Kinberg Batra i detta nu har fler testballonger i luften än någonsin tidigare. Å ena sidan är vi ett parti Kinberg Batra applicerar fula epitet på, samtidigt som de å andra sidan kopierar vår politik. Om jag inte visste bättre skulle jag kunna tro att Moderaterna är ett gäng ohederliga syltryggar som saknar ideologisk kompass.

Men enligt Moderaterna är samarbete inte aktuellt.

"Moderaterna är tydliga med att vi inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna. Det finns ett starkt stöd i partiet för att Moderaterna ska samarbeta med Alliansen och inte Sverigedemokraterna", skriver Niklas Gillström, pressekreterare hos Moderaterna, i ett sms till Nyheter24.

Tycker du att SD och M borde samarbeta?
Tack för din röst!
Kommentera (46)
Kopiera länk
Dela