Hårda attacken mot Anna Kinberg Batra: "Hon svajar"

- 07/09/2016, 14:24 -
1 av 2

TT

2 av 2

TT

Moderater och sverigedemokrater håller möten och gör planer för samarbete på lokal nivå. Nu kräver Socialdemokraterna tydlighet från Anna Kinberg Batra.

Tidigare i dag avslöjade Nyheter24 att Moderaterna och Sverigedemokraterna håller möten och har samarbetsplaner i flera svenska kommuner.

– Ja, jag har inga problem med det. Men folk är så rädda för vad andra ska säga, men vi lever ju i en demokrati, säger en moderat kommunpolitiker när frågan om samarbete med SD kommer på tal.

Och nu går Socialdemokraterna ut och kräver att Moderaterna är tydliga med vad som gäller, och om Moderaterna kan tänka sig att regera med passivt eller aktivt stöd från SD efter nästa val.

– Jag tycker det är bekymmersamt om att det nu går signaler om att det finns ett tryck på lokal nivå för att samarbeta med Sverigedemokraterna. Samtidigt säger Anna Kinberg Batra att SD är rasister. Man måste ställa ett större krav på tydlighet, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Baastad till Nyheter24.

Baastad menar att Kinberg Batra är otydlig med vad som gäller, och att det gör att kommunpolitikerna inte riktigt vet hur de ska agera.

– Jag tycker att Anna Kinberg Batra borde ge ett tydligt besked. Det här är ett tecken på att hon svajar, hon vet inte vilket ben hon står på, och det verkar återspeglas på lokal nivå.

En av de moderata kommunpolitikerna anser att "flyktingarna får allt de vill ha". Hur ser du på det uttalandet?

– Jag skulle vara orolig om jag hade varit partiledare för Moderaterna i det här läget. Finns det ett lokalt tryck måste hon ge besked till väljarna om hon kommer göra sig beroende av SD eller inte efter nästa val, säger Lena Baastad till Nyheter24.

Men enligt Moderaterna pågår det inga planer alls på att samarbeta med SD.

"Moderaterna är tydliga med att vi inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna. Det finns ett starkt stöd i partiet för att Moderaterna ska samarbeta med Alliansen och inte Sverigedemokraterna", skriver Niklas Gillström, pressekreterare hos Moderaterna, i ett sms till Nyheter24.

Borde Kinberg Batra vara tydligare?