Måndag 29 Nov
Stockholm

Sverigedemokraten: Inför minnesdag för kommunismens offer

Sverigedemokraten Björn Söder föreslår en helgdag för kommunismens offer.
1 av 2
Sverigedemokraten Björn Söder föreslår en helgdag för kommunismens offer. Foto:
Detta för att både hedra offren och uppmärksamma de som lever under kommunism i dag.
2 av 2
Detta för att både hedra offren och uppmärksamma de som lever under kommunism i dag. Foto: AP

"Både nationalsocialism och kommunism är totalitära ideologier som bör förpassas till historiens skräphög. Skillnaden mellan dessa ideologier är bara grader i helvetet."

Kommentera (149)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sverigedemokraten, och tillika riksdagens andre vice talman, Björn Söder har lämnat in en riksdagsmotion som föreslår en nationell dag för att hedra kommunismens offer.

Sedan 1999 har Sverige en nationell dag för att hedra Förintelsens offer, och Söder menar därför att en dag för att hedra kommunismens offer vore passande.

"90 procent av Sveriges unga känner inte till Sovjetunionens Gulagläger, medan 95 procent känner till nazismens förintelseläger", skriver Björn Söder.

Sedan den här undersökningen gjordes 2007 har dock skolplanen ändrats, så att båda ideologiernas offer ska tas upp i historieundervisningen.

"Både nationalsocialism och kommunism är totalitära ideologier som bör förpassas till historiens skräphög. Skillnaden mellan dessa ideologier är bara grader i helvetet.", skriver Söder i motionens motivering.

Dagen som Söder föreslår är den nionde november, vilket är dagen då Berlinmuren föll. Dagen skulle användas både för att hedra kommunismens tidigare offer och för att uppmärksamma de människor som, enligt Söder, lever under kommunismens förtryck.

Det här är inte första gången som Sverigedemokrater talat om kommunism. Bland annat har de föreslagit att lärare ska förhålla sig neutrala till ideologierna.

Är kommunism lika illa som nazism?
Tack för din röst!
Kommentera (149)
Kopiera länk
Dela