Sverigedemokraternas ledarmot Anna Hagwall avgår efter samtal med partiets gruppledning.
1 av 3
Sverigedemokraternas ledarmot Anna Hagwall avgår efter samtal med partiets gruppledning. - Foto: TT
Detta efter en kritiserad motion om presstöd.
2 av 3
Detta efter en kritiserad motion om presstöd. - Foto: TT
Anna Hagwall har även anklagats för antisemitism, något hon själv dementerar.
3 av 3
Anna Hagwall har även anklagats för antisemitism, något hon själv dementerar. - Foto: TT

SD-toppen Anna Hagwall avgår efter kritiserad motion

Anna Hagwall lämnar sina uppdrag för Sverigedemokraterna på inrådan av partiets gruppledning efter en motion om presstöd.


Det var på lördagseftermiddagen som Sverigedemokraterna skickade ut ett pressmeddelande om att den hårt kritiserade riksdagsledarmoten Anna Hagwall lämnar sina uppdrag.

Efter samtal med Hagwall och partiets gruppledning togs beslutet att Hagwall skadat partiets trovärdighet och därför inte längre bör företräda partiet.

"Bakgrunden till besluten är främst den dåligt underbyggda motion om mediepolitik som Hagwall lämnat in och som skadat partiets anseende och står i direkt strid med partiets fastslagna linje på flera viktiga områden", skriver partiet.

Det var efter en motion om att ta bort presstödet för att minska Bonnierkoncenrnens makt i tidningsbranschen har Hagwall fått hård kritik, och hon har även anklagats för antisemitism.

"Låt de små Bonnierska tidningarna i landsorten gå under. Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera mer än fem procent av medierna" skrev hon i ett mejl till Aftonbladet rörande motionen.

Hagwall själv dementerar dock anklagelserna om antisemitism, uppger paritet i pressmeddelandet.

– Det är dock illa nog att hon lagt fram förslag som står i direkt strid med partiets politik och uttalat sig på ett sådant sätt att trovärdigheten i Sverigedemokraternas mångåriga kamp mot antisemitism har kunnat ifrågasättas. Detta tillsammans med det faktum att det inte är första gången som Hagwall gjort uttalanden som skadat partiets anseende och stått i strid med våra fastlagda principer har gjort att partiledningens förtroende för henne allvarlig har skadats, skriver partiets gruppledare Mattias Karlsson.

Hagwall satt som ordinarie ordinarie ledamot av skatteutskottet och ersättare i näringsutskottet, samt intern gruppledare för Sverigedemokraternas skattepolitiska grupp. Hon kommer inte heller ställa upp i nästa riksdagsval enligt Sverigedemokraternas pressmeddelande.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en tidigare motion av Anna Hagwall.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Var det rätt att Hagwall avgick?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.