SD-toppen Anna Hagwall avgår efter kritiserad motion

- 08/10/2016, 17:38
Sverigedemokraternas ledarmot Anna Hagwall avgår efter samtal med partiets gruppledning.
1 av 3

Sverigedemokraternas ledarmot Anna Hagwall avgår efter samtal med partiets gruppledning.

TT

Detta efter en kritiserad motion om presstöd.
2 av 3

Detta efter en kritiserad motion om presstöd.

TT

Anna Hagwall har även anklagats för antisemitism, något hon själv dementerar.
3 av 3

Anna Hagwall har även anklagats för antisemitism, något hon själv dementerar.

TT

Anna Hagwall lämnar sina uppdrag för Sverigedemokraterna på inrådan av partiets gruppledning efter en motion om presstöd.

Det var på lördagseftermiddagen som Sverigedemokraterna skickade ut ett pressmeddelande om att den hårt kritiserade riksdagsledarmoten Anna Hagwall lämnar sina uppdrag.

Efter samtal med Hagwall och partiets gruppledning togs beslutet att Hagwall skadat partiets trovärdighet och därför inte längre bör företräda partiet.

"Bakgrunden till besluten är främst den dåligt underbyggda motion om mediepolitik som Hagwall lämnat in och som skadat partiets anseende och står i direkt strid med partiets fastslagna linje på flera viktiga områden", skriver partiet.

Det var efter en motion om att ta bort presstödet för att minska Bonnierkoncenrnens makt i tidningsbranschen har Hagwall fått hård kritik, och hon har även anklagats för antisemitism.

"Låt de små Bonnierska tidningarna i landsorten gå under. Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera mer än fem procent av medierna" skrev hon i ett mejl till Aftonbladet rörande motionen.

Hagwall själv dementerar dock anklagelserna om antisemitism, uppger paritet i pressmeddelandet.

– Det är dock illa nog att hon lagt fram förslag som står i direkt strid med partiets politik och uttalat sig på ett sådant sätt att trovärdigheten i Sverigedemokraternas mångåriga kamp mot antisemitism har kunnat ifrågasättas. Detta tillsammans med det faktum att det inte är första gången som Hagwall gjort uttalanden som skadat partiets anseende och stått i strid med våra fastlagda principer har gjort att partiledningens förtroende för henne allvarlig har skadats, skriver partiets gruppledare Mattias Karlsson.

Hagwall satt som ordinarie ordinarie ledamot av skatteutskottet och ersättare i näringsutskottet, samt intern gruppledare för Sverigedemokraternas skattepolitiska grupp. Hon kommer inte heller ställa upp i nästa riksdagsval enligt Sverigedemokraternas pressmeddelande.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en tidigare motion av Anna Hagwall.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Var det rätt att Hagwall avgick?