Oscar Sjöstedt ska enligt uppgifter ha gått på en nazistspelning 2005, och sedan fått stöd av Åkesson som kallade anklagelserna för "lögn och förtal".
1 av 3
Oscar Sjöstedt ska enligt uppgifter ha gått på en nazistspelning 2005, och sedan fått stöd av Åkesson som kallade anklagelserna för "lögn och förtal". - Foto: TT
Oscar Sjöstedt.
2 av 3
Oscar Sjöstedt. - Foto: TT
Jimmie Åkesson.
3 av 3
Jimmie Åkesson. - Foto: TT

SD-topp gick på nazistkonsert – försvarades av Jimmie Åkesson

Oscar Sjöstedt ska enligt uppgifter ha gått på en nazistspelning, och sedan fått stöd av Jimmie Åkesson som kallade anklagelserna för "lögn och förtal".


Det verkar som att Sverigedemokraternas finanspolitiske talesperson Oscar Sjöstedt hamnar i mer blåsväder, efter ett avslöjande från Expo. Så sent som i förra veckan kom det fram att Sjöstedt skämtat om att behandla får som judar.

Och nu har Sjöstedt alltså hamnat i en ny skandal. År 2005 blossade en fejd upp mellan den dåvarande SD-ledningen och den då tilltänkt nya ledningen, med Jimmie Åkesson i spetsen.

Fejden handlade om att den gamla ledningen anklagade de nya kandidaterna för samröre med extremister. Bland annat togs SD:s nuvarande finanspolitiske talesperson Oscar Sjöstedt upp som en del av problemet.

Vid tiden för anklagelserna var Sjöstedt ordförande i SDU Stockholm, som han även varit med och startat upp. Han ska enligt den dåvarande ledningen ha gått på en spelning anordnad av organisationen Gula korset.

Gula korset var en stödorganisation för fängslade nazister och drevs av det nazistiska nätverket Info 14. Organisationen var känd för att inte ta avstånd från varesig våld eller terrorbrott utförda av nazister.

Bland annat stödde de en nazist som 1997 skickat en brevbomb till Laila Freivalds, dåvarande justitieminister.

Konserter anordnade av organisationen var ofta hemliga och omgärdade av mycket hemlighetsmakeri. Spelningarna var heller inte öppna för personer utanför vit makt-rörelsen.

I det svar som Sjöstedt gav på den gamla ledningens anklagelser medger han att han gått på spelningen, men att han inte vetat vem det var som anordnade den.

"Sanningen är att jag efter en någorlunda blöt kväll blev meddragen av en bekant till en fest utan större vetskap om vare sig arrangör eller syfte. Väl på plats uppfattade undertecknad dock det subkulturella inslaget som alltför påtagligt och valde naturligtvis att lämna tillställningen relativt omgående.", skrev Sjöstedt då.

Om Sjöstedt verkligen lämnade festen är dock lite oklart. Enligt de personer som inte trodde på Sjöstedts version sades det att han tvärt om däckat på festen och sedan fått köras hem dagen efter.

Jimmie Åkesson gav däremot Sjöstedt sitt fulla stöd och kallade de anklagelser som riktades mot honom för "lögn och förtal" i ett brev till partimedlemmar inför riksårsmötet, skriver Expo.

Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl har tidigare skrivit om att Åkesson borde sparka ut Sjöstedt omedelbart, eller själv avgå.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
/
Borde Sjöstedt avgå?
Tack för din röst!
Senaste nytt

USA-börsen: Bilar vinnare – skinka förlorare

Polisen rapporterar om brand, Solna

"Det kommer ut rök från en bostad i ett flerfamiljshus i Huvudsta", skriver polisen på sin hemsida.

Haninge: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En personbil på riksväg 73 i södergående riktning invid trafikplats Jordbro har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Därför slutar unga med adhd-medicin

Många slutar med sina adhd-behandling inom ett år. Dålig uppföljning och känslan av att läkemedlen inte behövs kan vara förklaringar enligt experter. Det kan handla om en bristande självinsikt och att man lever ganska mycket i nuet, säger professor Susanne Bejerot.

Ängelholm: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En singelolyckan med en lastbil inträffar på E6 vid Norra Varalöv.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om stöld, Karlstad

1 timme sedan
"Man gripen för stöld av kläder från en butik i Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.