Stefan Löfven vill inte ha en ny flyktingkris.
1 av 4
Stefan Löfven vill inte ha en ny flyktingkris. - Foto: TT
Det säger han i en intervju med Sydsvenskan.
2 av 4
Det säger han i en intervju med Sydsvenskan. - Foto: Fredrik Sandberg/TT
Anders Ygeman har också uttalat sig.
3 av 4
Anders Ygeman har också uttalat sig. - Foto: Christine Olsson / Christine Olsson/TT
Irakiska soldater förbereder sig för en offensiv mot Mosul.
4 av 4
Irakiska soldater förbereder sig för en offensiv mot Mosul. - Foto: Adam Schreck

Stefan Löfven varnar för "ny flyktingström från Irak"

Stefan Löfven vill inte ha en likadan situation som 2015. Nu varnar han för ny flyktingvåg.


Förra året kom över 160 000 flyktingar till Sverige och sökte asyl. Det hela slutade med att regeringen införde nya hårda regler för att minska flyktinginvandringen.

I år har det kommit betydligt färre flyktingar till Sverige, men i och med stridigheterna i irakiska storstaden Mosul befarar nu statsminister Stefan Löfven att Europa kan vänta sig en ny flyktingkris.

– Det kan faktiskt bli en ny gigantisk flyktingström från Irak. Vi måste vara beredda på det, säger Löfven till Sydsvenskan.

– Från regeringens sida har vi bestämt oss för att vi inte ska tillbaka till en sådan situation som vi hade i fjol höstas, fortsätter Löfven.

I veckan beslutar regeringen om gränskontrollerna mellan Sverige och Danmark kommer att vara kvar eller inte.

– Man skulle kunna säga att vi har en betydligt lugnare situation nu än när gränskontrollerna infördes, sa inrikesminister Anders Ygeman i SVT:s Agenda på söndagen. Dock menar han att en hårdare ton från Turkiet kan innebära att allt fler flyktingar lämnar Turkiet och söker sig mot EU.

Slaget om Mosul:

Måndagen 18 oktober inledde irakiska armén, en internationell koalition och kurdiska Peshmerga en offensiv mot Iraks näst största stad Mosul. Staden har sedan 2014 hållits av terrorarmén IS.

Staden är viktig för IS, eftersom det var i Mosul som det så kallade kalifatet utropades 2014. Inne i staden pågår just nu en kamp från civilbefolkningen för att befria staden från sekten.

Mosul ses av många som IS sista riktigt starka fäste, och striderna väntas ta flera månader.

Vill du veta mer om slaget om Mosul? Läs mer om det här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Sverige ta emot fler flyktingar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.