Moderaterna vill att fler ska utvisas för hedersbrott

- 25/10/2016, 09:52 -
Nu ska lagen om utvisning bli hårdare, tycker Liberalerna.
1 av 3

Nu ska lagen om utvisning bli hårdare, tycker Liberalerna.

TT

Fredrik Malm.
2 av 3

Fredrik Malm.

Claudio Bresciani / TT / Claudio Bresciani/TT

Man ska nu kunna utvisas för hedersbrott.
3 av 3

Man ska nu kunna utvisas för hedersbrott.

TT NYHETSBYRÅN

Lagen ska bli hårdare mot de som begår hedersbrott, enligt ett nytt förslag.

Som det är nu kan en person som inte är svensk medborgare men som begått brott i Sverige utvisas om brottet är tillräckligt allvarligt.

Men flera politiker tycker att fler borde utvisas. Nu vill Liberalerna, som gick igenom en riktigt tuff superkris nyligen, att domstolar ska tvingas överväga på att utvisa personer som dömts för hedersbrott, hatbrott och grova sex- och våldsbrott.

Samtidigt ska arbetet mot hedersförtryck bli mycket bättre, och organisationer som jobbar mot hedersvåld borde få mer pengar, skriver Liberalernas Fredrik Malm på Dagens Nyheters debattsida.

"En nationell kartläggning ska göras. Det krävs ökade kunskaper inom myndigheter, i kommuner och landsting och inte minst i skolan", skriver Malm i DN.

Tidigare i år ville även Moderaterna ha hårdare tag mot personer som inte har svenskt medborgarskap men som begår brott i Sverige.

– Sverige är ett av världens tryggaste länder, men tryggheten utmanas, dels i utsatta områden där kriminaliteten tar över, dels så ser vi att nästan fyra gånger så många kvinnor som män är oroliga för sin trygghet, sa Moderat-ledaren Anna Kinberg Batra till Aftonbladet i februari.

Nyligen kom ett förslag om hårdare tag mot nyanlända som fått avslag på sin asylansökan. Läs mer om det här.

Tycker du förslaget är bra?