En stor utredning har kommit med en mängd förslag på hur gymnasieskolan borde göras om.
1 av 3
En stor utredning har kommit med en mängd förslag på hur gymnasieskolan borde göras om. - Foto: TT / TT
Bland annat förelås högre krav för att komma in på gymnasiet.
2 av 3
Bland annat förelås högre krav för att komma in på gymnasiet. - Foto: TT
Och att estetiska ämnen ska ingå i alla program.
3 av 3
Och att estetiska ämnen ska ingå i alla program. - Foto: TT

6 viktiga förslag som kan förändra gymnasiet för alla elever

Stor förändring av betygen, mer estetiska ämnen och inga mer håltimmar, det är några av förslagen på hur skolan ska ändras.


Gymnasieskolan ska göras om. Särskilt betygssystemet har fått mycket, mycket kritik och nu ska det ändras.

Men det är långt i från allt. I utredningen som regeringen tog emot på måndagen fanns många förslag på förändringar. Här är de som alla elever borde känna till:

1. Slut med håltimmar

Utredningen föreslår att schemat ska bli mer sammanhållet. Vad innebär det? Jo, att håltimmar försvinner från schemat.


2. Alla elever får en mentor

Om utredarna får som de vill ska alla elever ha en mentor. Den ska liksom hålla koll på eleverna och vara uppmärksam på om de inte sköter sina skolarbeten eller har mycket frånvaro. Poängen är att den ska märka om eleven funderar på att hoppa av skolan.


3. Svårare att komma in på gymnasiet

Det ska krävas godkänt i hela tolv ämnen för att komma in på gymnasiet, tycker utredarna. Det ska gälla både yrkesprogram och högskoleförberedande utbildningar.

betyg

4. Föräldrar ska lägga sig i mer

Yes, om förslagen går igenom kan inte föräldrar, eller rättare sagt vårdnadshavare, strunta i elevernas skolgång. Ett "medverkanansvar" för vårdnadshavare ska göra att det krävs att de aktivt medverkar i att eleven genomför gymnasiet.


5. Alla ska läsa estetiska ämnen

Klart du vill hålla på med musik, teater, bild eller annat? Enligt utredningen borde det ingå i alla utbildningar, även om det i vissa fall ska vara möjligt att välja bort.


6. Ämnesbetyg i stället för betyg i varje kurs

Om utredningens förslag går igenom kommer gymnasieelever inte längre få betyg i varje kurs. Som Nyheter24 tidigare skrivit om kommer det i stället bli ett sammantaget betyg för varje ämne.


Nu ska regeringen ta ställning till alla förslag i utredningen, så det förändringar som genomförs kommer att ske först om flera år.

SSU har haft en del att säga om betygssystemet, läs mer här. Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du förslagen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Finlands president: Tala mindre om krig

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.

Färre abonnenter än väntat för Spotify

Strömningstjänsten Spotify redovisar en rörelsevinst på 168 miljoner euro för första kvartalet i år. Det kan jämföras med förlusten på 156 miljoner euro under motsvarande kvartal 2023.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.