Tisdag 25 Jan
Stockholm

MUF:s Benjamin Dousa tjänar mest av ungdomsledarna

1 av 9
Benjamin Dousa, Muf.
2 av 9
Benjamin Dousa, Muf. Foto:
Philip Botström, SSU.
3 av 9
Philip Botström, SSU. Foto: TT
Christian Carlsson, KDU.
4 av 9
Christian Carlsson, KDU. Foto:
Mårten Roslund och Hanna Lidström, Grön Ungdom.
5 av 9
Mårten Roslund och Hanna Lidström, Grön Ungdom. Foto:
Tobias Andersson, SDU.
6 av 9
Tobias Andersson, SDU. Foto:
Hanna Cederin, Ung vänster.
7 av 9
Hanna Cederin, Ung vänster. Foto:
Joar Forssell, Luf.
8 av 9
Joar Forssell, Luf. Foto:
Magnus Ek, CUF.
9 av 9
Magnus Ek, CUF. Foto: TT

Hur mycket får man egentligen för att vara politikens framtid? Här är Nyheter24:s stora granskning.

Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Politikers löner är ett ämne som ständigt debatteras och engagerar – och nyligen skrev Nyheter24 om hur mycket svenska partiledarna tjänar.

Nu fortsätter granskningen, och den här gången är det ungdomspolitikernas tur.

Nyheter24 har tagit reda på vad samtliga ledare för riksdagspartiernas ungdomsförbund tjänar, och det är minst sagt ett stort glapp mellan den som tjänar mest, och den som tjänar minst.

Allra mest tjänar Benjamin Dousa, som är ordförande för Moderata ungdomsförbundet. Dousa tar ut knappt 48 000 kronor varje månad, och han får dessutom arvode för uppdrag han har inom Stockholms kommun.

– Muf har en lönemodell sen år tillbaka som bygger på att vi är det i särklass största politiska ungdomsförbundet. Så ja, det tycker jag är rimligt, säger Benjamin Dousa till Nyheter24.

Philip Botström i SSU, som nyligen fick skarp kritik för sin dyra taxinota från Sälen, kommer tvåa i löneligan. SSU-toppen tjänar 38 000 kronor i månaden.

Men alla tar inte ut så stora belopp. Längst ner i löneligan hamnar Tobias Andersson, som är ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund SDU Ungsvenskarna. Han får tio procent av vad partiets riksdagsledamöter får, det vill säga drygt 6 000 kronor i månaden. Vid sidan av tar han ut studiebidrag och lån, eftersom han pluggar på heltid.

– För mig handlar inte uppdraget om ekonomisk ersättning, även om jag kunnat få ut ett högre arvode så hade inte det varit något jag stridit för, säger Tobias Andersson till Nyheter24.

Här är hela listan på ungdomspolitikernas löner:

Benjamin Dousa, Muf: Får 75 procent av det arvode som riksdagsledamöter får, det vill säga 47 850 kr i månaden, plus arvode från andra uppdrag på ca 9 000 i månaden.

Philip Botström, SSU: 38 545 i månaden.


Christian Carlsson, KDU: 28 710 kronor i månaden, plus ett arvode på 20 800 om året för att sitta som ersättare i Stockholms utbildningsnämnd.

Joar Forssell, Luf: Får 40 procent av det arvode som riksdagsledamöter får, det vill säga 25 520, plus ett årsarvode på sammanlagt 47 800 för olika uppdrag i Stockholms kommun.


Magnus Ek, CUF: 24 365 kronor i månaden, plus cirka 2 000 kronor om året för mötesarvode från kyrkomötet.


Hanna Lidström och Mårten Roslund, Grön Ungdom: 22 226 kronor i månaden.


Hanna Cederin, Ung vänster: 19 000 kronor i månaden.


Tobias Andersson, SDU: Får tio procent av det arvode som riksdagsledamöter får, det vill säga 6 380 kronor i månaden. Tar dessutom ut studiebidrag och studielån.


Har du koll på hur mycket statsminister Stefan Löfven tjänar? Det kan du läsa om här!

Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela