1 av 2
2 av 2

Här är mörka hatet i stängda gruppen – hetsar flykting att ta livet av sig

På den mörka sidan av internet verkar allt vara tillåtet. Här är hatet i en helt vanlig Facebook-grupp.


En debattartikel som publicerats på Aftonbladet.se, skriven av personer som har engagerat sig för flyktingar, har fått stor spridning senaste dagarna.

I artikeln får man läsa om 19-åriga Jawad från Afghanistan, som kom hit som 16-åring, och som nu ska utvisas.

"Nu har jag inget mer att kämpa för. Jag har redan pratat med alla. Ingen kan göra något. Nu funderar jag bara på hur jag ska dö. Jag vill dö i Sverige, för när jag dör i Afghanistan vet ingen vart min kropp tar vägen", lyder ett citat från Jawad i artikeln.

I artikeln finns ett citat från Jawed om att han hellre skulle dö här i Sverige än att bli utvisad.

Artikeln som har rubriken “Jawad, 19, dör hellre än att bli utvisad“ har fått många att känna sympati för Jawad och andra unga män som lider av psykiska problem och som är självmordsbenägna.

Men i en stor Facebook-grupp, där rasistiska budskap, länkar och bilder delas dagligen, är stämningen en annan.

Där delades länken tidigt på tisdagsmorgonen, och kommentarsfältet är fullt av helt vanliga människor som vill att Jawed ska dö.

Många av kommentarerna har flera likes.

Många menar också att ungdomar kommer att vilja ta livet av sig eftersom det skulle kunna förbättra deras chanser att stanna.

Och vissa är bara helt obegripliga.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem menar att kommentarerna är vidriga, men att de ligger i en juridisk gråzon.

– Min spontana reaktion är att kommentarerna är grovt omdömeslösa i allra högsta grad och känns skrämmande. Men man kan utgå från att han själv inte berörs av kommentarerna, eftersom det är en intern kommunikation i en stängd grupp. Min bedömning är att det kanske inte är straffbart, säger Alhem till Nyheter24.

Kommer du ihåg när prinsessan Estelle fick en lillebror och Sverigedemokraternas Facebook-sida spårade? Läs mer om det här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde polisen ta hårdare tag mot näthat?
Tack för din röst!