Lördag 21 Maj
Stockholm

Demonstrant tog strypgrepp på polis – vid SD-möte

En polis blev utsatt för ett strypgrepp under en motdemonstration till ett SD-möte.
1 av 2
En polis blev utsatt för ett strypgrepp under en motdemonstration till ett SD-möte. Foto: TT
Nu vill en centerpartist ha en ursäkt från demonstranterna.
2 av 2
Nu vill en centerpartist ha en ursäkt från demonstranterna. Foto: TT

Nu kräver Centerpartisten Sven-Olov Edvinsson att demonstranterna ber om ursäkt.

Kommentera (28)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var vid ett SD-möte som en motdemonstrant ska ha tagit strypgrepp på en polisman. Demonstrationen hölls i anslutningen till ett SD-möte i Västerbotten, och i motdemonstrationen ingick flera personer från Vänsterpartiet och Ung Vänster, skriver SVT.

– Jag kan bekräfta att polismannen blev utsatt för det här strypgreppet. Det misstänkta brottet rubriceras som våld mot tjänsteman och främjande av flykt, säger jourhavande förundersökningsledare David Helgesson till SVT.

Under demonstrationen ska demonstranterna bland annat ha ropat högt utanför möteslokalen och någon ska även ha saboterat brandlarmet så att lokalen behövde utrymmas.

Nu kräver Centerpartisten Sven-Olov Edvinsson att demonstranterna ska be om ursäkt för sin hårdföra demonstration.

– Det är mötesfrihet. Sedan uppstår det någonting efteråt som stör mötet och man saboterar brandlarmet, vilket är uppenbart att det är en del av problemet. Då tycker jag att det här blev fel och en ursäkt är ett sätt att säga att vi skulle inte ha stört mötesfriheten, säger han till SVT.

Men enligt Vänsterpartiets gruppledare så har de ingen anledning att be om ursäkt eftersom de personer som anklagas för brott, eller fördes ut av polis, inte var medlemmar i partiet.

– Personer som beter sig illa kan givetvis be om ursäkt, men i det här fallet handlade det inte om varken Vänsterpartister eller personer från Ung Vänster som polisen släpade ut. Jag vet att Ung Vänster skanderade högljutt men på ett fredligt sätt, säger vänsterpartisten Ulrika Edman, till SVT.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att maskerade personer försökte storma ett SD-möte där Jimmie Åkesson befann sig och om sju av de tyngsta politiska skandalerna i Sverige genom tiderna.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du varit med i en demonstration?
Tack för din röst!
Kommentera (28)
Kopiera länk
Dela