Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moderaterna delade högerextrem hatsajt: "Ett dumt misstag"

- 28/03/2017, 14:37 -
1 av 5

Pixabay/TT/Twitter

2 av 5

Twitter

3 av 5

Twitter

4 av 5

Twitter

5 av 5

Twitter

Moderaterna i Södertälje råkade dela en länk från Fria Tider – nu förklarar man hur det gick till.

Det har stormat en hel del kring Moderaterna i Södertälje nu i början av veckan. Anledningen är att M i Södertäljes twitterkonto på måndagen spred en länk från högerextrema hatsajten Fria Tider.

Artikeln som delades handlade om bidrag till invandrare, och hade twittrats ut med ett citat från texten.

Själva menar Moderaterna att det hela var ett misstag. och att man råkat dela artikeln.

Men om man granskar trovärdigheten i detta stöter man snabbt på patrull.

Så här hade det sett ut om någon råkat komma åt delningsknappen på Fria Tiders sajt:

För att tweeten ska se ut som den gör när Moderaterna i Södertälje delade den krävs det alltså att man går in och aktivt ändrar i texten. Det är väldigt svårt att göra av misstag.

På Twitter menar M att man egentligen skulle dela en ledartext från Dagens Industri, men att det blev Fria Tider istället.

Och ja, det är ju en viss skillnad på de båda:

Mattias Thorsson är kommunikationschef hos Moderaterna i Stockholm. Han har under dagen varit i kontakt med Moderaterna i Södertälje.

Thorsson menar att det hela var en misstag som begicks när en person egentligen skulle dela DI-artikeln i en internkommunikation på Facebook, men som hade Facebook-kontot kopplat till Twitter-appen. Personen ska då klistrat in fel länk.

– Det var ett dumt misstag. Vi står inte på något vis bakom Fria Tider, och jag vet att den uppfattningen delas av Moderaterna i Södertälje. Jag tror att det är någon där nu som är mycket ledsen över att det här har inträffat, säger Mattias Thorsson till Nyheter24.

Nyligen gick Sverigedemokraterna om Moderaterna i opinionen – läs mer om det här.

Tycker du förklaringen håller?