Onsdag 18 Maj
Stockholm

Moderaten rasar mot regeringen: "Det ska inte se ut så här i Sverige"

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Moderaterna kräver att regeringen stoppar könsuppdelning i skolor.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby delar upp eleverna efter kön, det avslöjar TV4:s Kalla fakta på tisdagen. I programmet visas hur eleverna kliver på skolbussen, pojkar får gå på fram och flickor bak.

Det är inte första gången Al-Azharskolan uppmärksammas för sina könsuppdelningar. Tidigare har det avslöjats att skolan delar upp eleverna efter kön på idrottslektionerna.

Det här får Moderaterna att rasa.

– Det här är ännu ett tillfälle då man blir både ledsen och upprörd över att det ser ut så här i svenska skolor. Att tjejer blir behandlade så här visar på att vi har skolor i Sverige som inte lever efter den värdegrund som svensk skola ska arbeta efter, säger Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall till Nyheter24.

moderaterna skolaBIldkälla: TT Bild

Moderaterna vill se en förändring i skolagen som gör det möjligt att stänga ner skolor som inte behandlar flickor och pojkar jämställt. Partiet kräver att regeringen ställer sig bakom lagförslaget.

– Det ska inte se ut så här i Sverige. Det hör inte hemma i Sverige, säger Waltersson Grönvall.

Statsministern Stefan Löfven har reagerat på att pojkarna och flickorna på Al-Azharskolan delas upp och säger till Aftonbladet att det är "avskyvärt" . Statsministerns uttalande går inte hem hos Moderaterna som anser att regeringen borde gjort mer för att stoppa skolor som delar upp eleverna.

– Det här kan regeringen inte hävda att de inte vetat. Det har uppmärksammats tidigare och är inte nyheter för varken Löfven eller Fridolin, säger Waltersson Grönvall till Nyheter24.

Läs också Moderaternas debattartikel: "I Sverige ska pojkar och flickor gå i skolan tillsammans – oavsett religion".

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

Är det ok att dela upp elever efter kön?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela