Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Åkesson vill bli nästa statsminister: "Vi har växt så pass mycket"

Nyheter | 15/05/2017 09:30

Jimmie Åkesson ser det inte som självklart att det är Anna Kinberg Batra som ska bli statsminister efter nästa val.

Gårdagens partiledardebatt blev en saftig historia, med både långa diskussioner och tunga one-liners.

Liberalernas Jan Björklund hann med att både vilja avsätta regeringen och att meddela Stefan Löfven att han inte är Jesus. Stefan Löfven å andra sidan tyckte att Jimmie Åkesson borde vara med i Lyxfällan.

Efter debatten fortsatte diskussionen, men då handlade det om större saker – nämligen om vem som ska styra landet. Jimmie Åkesson menar att han han är en minst lika stark statsministerkandidat som Moderaternas Anna Kinberg Batra.

– Vi har växt så pass mycket nu att man nog får se Sverigedemokraternas partiledare i lika hög grad som Anna Kinberg Batra som en realistisk statsministerkandidat, säger Jimmie Åkesson till Dagens Nyheter.

Just nu är Sverigedemokraterna näst största parti och alltså större än Moderaterna i flera mätningar. Det gör att Jimmie Åkesson skulle vilja bilda en regering tillsammans med Kristdemokraterna och Moderaterna – och göra sig själv till statsminister.

– Jag gör inte anspråk på att vara den självklara statsministern, men jag tycker inte att det är självklart heller att Anna Kinberg Batra skulle vara det när hon inte längre företräder det största oppositionspartiet, säger Åkesson till DN.

En som ställer sig väldigt tveksam till idén är inte helt oväntat Centerpartiets Annie Lööf. Hon tror inte på Åkesson som statsminister.

– Frågan är ju vilka han ska samarbeta med. Ingen vill ju samarbeta med Sverigedemokraterna i regeringsställning, säger Annie Lööf till Nyheter24.

Misstänker du att din kompis är sverigedemokrat? Här kan du ta reda på det!

Tycker du Åkesson borde bli statsminister?