1 av 2
- Foto: Nyheter24/TT
2 av 2
- Foto: TT

Benjamin Dousa vill ha kylar och midsommaröppet på Systembolaget

Nu vill Moderaternas ungdomsförbund ha mer liberala öppettider på bolaget. Men regeringen är inte så pepp.


Vill du köpa lite snaps eller en kasse bärs lagom till midsommarafton? Eller vill du kanske hellre ha ett svalt glas rosé att sörpla på medan regnet öser ner utanför?

Då gäller det att ha koll på att Systembolaget faktiskt har stängt på midsommarafton. 

De flesta är ju ganska vana vid att anpassa sina alkoholinköp efter systemets öppettider, men nu vill Moderaternas ungdomsförbund MUF helt ändra på detta. Förbundets ordförande Benjamin Dousa vill nämligen att bolaget ska ha öppet på midsommarafton.

– Vi tycker att människor ska få bestämma själva helt enkelt. Om man vill köpa kall öl eller vin på midsommar ska man få göra det, säger Benjamin Dousa till  Nyheter24

MUF öppnar också för att Systembolaget ska ha öppet dygnet runt, och att öl och vin ska få säljas i matbutiker. Dessutom vill Benjamin Dousa ha kylar på systemet, för att den som handlar ska kunna köpa kall öl. 

– De flesta verkar ju uppskatta kall öl, så det är rimligt att Systembolaget anpassar sig efter det, säger Dousa. 

Men en som inte riktigt håller med är ministern Annika Strandhäll, som har ansvar för folkhälsofrågor. 

– Jag kan lova att exempelvis både midsommar och nyårsafton kommer att firas varje år framöver. Storhelger har en tendens att återkomma, och går därför alldeles utmärkt att planera för, säger Strandhäll till Nyheter24. 

Hon menar att tillgängligheten i Sverige är hög, men att Systembolagets uppgift inte är att maxa tillgängligheten. 

– Sverige ska ha en alkoholpolitik som sätter människors hälsa i första hand, säger Strandhäll. 

Och kylar?

– Det är inget som regeringen kommer att föreslå. 

Moderatena vill ha ett test för nyanlända – läs mer om det här!

/
/
/
Muf
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du det är ett bra förslag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

VMA om kraftig brand i Södertälje

"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Tiktok slängs ut ur USA. Eller? En rättslig strid väntar sannolikt, som kan ta flera år. Hur den prövningen kommer att falla ut är jättesvårt att sia om. Det är ytterst en fråga om en tolkning av konstitutionen, säger Nils Ivars, på advokatfirman Vinge i Sverige, som även är advokat i New York.

Blinken till Peking – ska pressa Kina om kriget

Kina stöttar den ryska försvarsindustrin, enligt USA. Peking tillbakavisar anklagelserna. Nu reser USA:s utrikesminister Antony Blinken till Kina för att öka trycket på supermakten om Ukrainakriget.

Trots gängvåldet – inget rår på knarkpriserna

Pandemi, inflation eller gängkrig – inget verkar bita på de historiskt låga gatupriserna på narkotika, enligt en ny rapport. Det visar på svårigheterna med att bekämpa den här marknaden, säger Ulf Guttormsson vid organisationen CAN.

Klart uppåt på Asienbörser

1 timme sedan
Det var klart uppåt för ledande index på Asienbörserna i onsdagens handel, till en del förklarad av optimism om de stora techbolagens utveckling.

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

2 timmar sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.