Måndag 26 Jul
Stockholm

Transportstyrelsens it-skandal – det här är vad som har hänt

Vad handlar Transportstyrelsens it-affär om?
1 av 4
Vad handlar Transportstyrelsens it-affär om?. Foto: TT/Pixabay
Generaldirektören har dömts till böter på 70 000 kronor.
2 av 4
Generaldirektören har dömts till böter på 70 000 kronor. Foto: TT
Det har avslöjats att hon har tagit beslut som inneburit att hanteringen av känslig information kan läckas. Transportstyrelsen har vid två tillfällen släppt ut information om personer med skyddad identitet.
3 av 4
Det har avslöjats att hon har tagit beslut som inneburit att hanteringen av känslig information kan läckas. Transportstyrelsen har vid två tillfällen släppt ut information om personer med skyddad identitet. Foto: Pixabay
Statsminster Stefan Löfven KU-anmäls tillsammans med infrastrukturministern Anna Johansson.
4 av 4
Statsminster Stefan Löfven KU-anmäls tillsammans med infrastrukturministern Anna Johansson. Foto: TT

Transportstyrelsen ansvarar för Sveriges olika trafikområden. Nu avslöjas hur generaldirektören godkänt utlämnande av känslig information.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nu avslöjas en it-affär, eller snarare skandal, som visar hur svenska och utländska företag har fått register över uppgifter om fordon där information om personer med skyddad identitet kommit ut i januari förra året. Sedan har ett till brev skickats ut som helt öppet delade vilka som hade skyddad identitet. 

Enligt Säpos förundersökning visar det sig "att Transportstyrelsen röjt sekretessbelagda uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet". Generaldirektören avgår, lögner om ordföranden avslöjas, statsministern anmäls och Alliansen jagar inrikesministern. Vad är det som hänt? 

Det här är kortfattat vad it-affären handlar om. 

1. Transportstyrelsens drift tas över

Uppdraget för driften tas över av företaget IBM i april 2015. Detta ifrågasätts av internrevisionen utan att styrelsen agerar. 

2. Säkerhetspolisen (Säpo) inleder kontroll över flytten

Säpo känner oro över hur flytten av IT-driften kan påverka hanteringen av känsliga uppgifter och inleder undersökning

3. Generaldirektören avgår

Generaldirektören Maria Ågren avgår i januari detta år och anledningen som uppgavs var att hon och regeringen inte kom överens. 

4. Före detta generaldirektören döms till böter efter hemlig utredning om läckta uppgifter

I juli kom det fram att hon utretts för att ha släppt ut sekretessbelagd information som kunnat skada den svenska säkerheten. Utan någon som helst säkerhetsprövning har Sveriges data varit tillgänglig för tekniker i Östeuropeiska länder, visade Säpos kontrollcheck. Varken Transportstyrelsen eller Säpo har haft kontroll över vilka som fått datan. Ågren dömdes till att betala 70 000 kronor. 

Stefan Löfven berättar dagen efter att dessa misstankar funnits redan i januari. I sin roll har hon i maj 2015 skrivit under beslut om att frångå svensk lagstiftning och Transportstyrelsens regler för servrar med hemlig information. 

3. IT-affären eskalerar 

14 juli blir det känt att ordföranden för Transportstyrelsen, Rolf Annerberg, visste om detta men inte gjort något. Två dagar senare visar det sig att regeringen inte informerat utrikespolitiska nämnden om problemet. Regeringen har som skyldighet att informera nämnden så fort det handlar om utrikespolitiska förhållanden. 

TT

5. Statsministern och infrastrukturministern anmäls

Stefan Löfven och Anna Johansson får en KU-anmälan, vilket betyder att de utreds för hur de skött sitt arbete och om tjänstefel begåtts. 

6. Ordföranden ber om att få lämna sitt uppdrag för Transportstyrelsen

Enligt Annerberg har han lämnat informationen till myndighetens styrelse om lagbrotten, men historierna skiljer sig åt vad gäller det. Han avgår och ersätts av Anita Johansson

7. Inrikesministern Anders Ygeman blir kallad till extrainsatt möte 

Alliansen kallar Ygeman till ett möte i justitieutskottet för att de anser att han ger oklara svar kring skandalen. 

8. Information om militären är ute 

I samband med läckan har hela Sveriges militära fordonsregister läckts ut, rapporterar Aftonbladet

9. Alliansen väcker missförtroendeförklaring mot tre socialdemokratiska ministrar. 

De fyra allianspartierna tar upp förslag om att misstroendeförklara inrikesminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist. 

10. Regeringen beredd att avgå

Regeringen hade ett krismöte på Rosenbad och en regeringskälla har till Aftonbladet berättat att regeringen kan tänkas avgå och låta alliansen och Anna Kinberg Batra (M) styra fram till nästa val. 

11. Alliansen KU-anmäls 

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet väcker en KU-anmälan mot alliansregeringen för att granska deras roll i beslutet om outsourcingen, när it-driften flyttades till IBM. 

12. Beslut om Sveriges politiska framtid

Regeringen avgår inte, Löfven meddelar att han bildar om regeringen. Anders Ygeman och Anna Johansson ber om att få avgå med anledning av skandalen. Folkhälsoministern Gabriel Wikström avgår av hälsoskäl, berättar Löfven under torsdagens presskonferens om regeringens beslut att hantera förslagen om misstroendeförklaringar. 

Hultqvist ska fortsätta sitta kvar på sin position som Sveriges försvarminister, Ygeman förelås bli riksdagsgruppledare. 

Tidigare migrationsminister Morgan Johansson tar över som inrikesminister, Helene Fritzon tar över som migrationsminister. Tomas Eneroth blir infrastrukturminister. Socialförsäkringsministern Annika Strandhäll tar även över Wikströms uppdrag inom folkhälso-, sjukvårds- och idrottspolitiken. 


Här är Ygemans avsked till svenska folket.


Är du orolig över att uppgifter läckt?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela