Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här är allt du behöver veta om misstroendeförklaring

- 27/07/2017, 10:39 -

Just nu snackas det om att regeringen Löfven kan avsättas efter att tre av hans ministrar kan misstroendeförklaras. Vad betyder det?

Alliansen har väckt misstroendeförklaring mot de socialdemokratiska ministrarna Anders Ygeman, Peter Hultqvist och Anna Johansson. Historiskt så har sju misstroendeförklaringar tagits upp, utan att en enda gått igenom. Det här är vad en misstroendeförklaring är och så här fungerar den. 

Vad är en misstroendeförklaring? 

En misstroendeförklaring är ett sätt att avsätta ett statsråd eller en hel regering. Misstroendeförklaringar kan avsätta ministrar såvida de inte självmant avgår, men om statsministern misstroendeförklaras måste hela regeringen avgå. 

Varför görs en misstroendeförklaring? 

Om riksdagen tappar förtroende för regeringen kan de ta upp ett förslag om att regeringen eller enskilda statsråd ska avsättas. Då måste det föreslås av minst 35 ledamöter i riksdagen. 

För att förslaget sedan ska gå igenom behöver majoriteten av riksdagen (minst 175 ledamöter) stödja misstroendeförklaringen. Det innebär att riksdagen misstror regeringen och då får den inte leda längre. 

Vad händer om misstroendeförklaringen går igenom? 

En regering är beroende av riksdagens förtroende för att styra landet. När en enskild minister misstroendeförklaras så avgår den. Om det är så att statsministern inte har riksdagens förtroende så är hela regeringen tvungen att avgå. 

Vad händer om regeringen tvingas avgå? 

Inom en vecka kan regeringen upplösa riksdagen och meddela extra val för att söka väljarnas förtroende. Ett extra val är till för att lösa konflikter mellan riksdag och regering. 

Borde regeringen avgå?