Vad händer i riksdagen egentligen*?
1 av 4
Vad händer i riksdagen egentligen*? - Foto: TT
Alliansen har väckt förslag om att misstroendeförklara inrikesminister Anders Ygeman
2 av 4
Alliansen har väckt förslag om att misstroendeförklara inrikesminister Anders Ygeman - Foto: TT
Infrastrukturminister Anna Johansson
3 av 4
Infrastrukturminister Anna Johansson - Foto: TT
Försvarsminister Peter Hultqvist
4 av 4
Försvarsminister Peter Hultqvist - Foto: TT

Det här är allt du behöver veta om misstroendeförklaring

Just nu snackas det om att regeringen Löfven kan avsättas efter att tre av hans ministrar kan misstroendeförklaras. Vad betyder det?


Alliansen har väckt misstroendeförklaring mot de socialdemokratiska ministrarna Anders Ygeman, Peter Hultqvist och Anna Johansson. Historiskt så har sju misstroendeförklaringar tagits upp, utan att en enda gått igenom. Det här är vad en misstroendeförklaring är och så här fungerar den. 

Vad är en misstroendeförklaring? 

En misstroendeförklaring är ett sätt att avsätta ett statsråd eller en hel regering. Misstroendeförklaringar kan avsätta ministrar såvida de inte självmant avgår, men om statsministern misstroendeförklaras måste hela regeringen avgå. 

Varför görs en misstroendeförklaring? 

Om riksdagen tappar förtroende för regeringen kan de ta upp ett förslag om att regeringen eller enskilda statsråd ska avsättas. Då måste det föreslås av minst 35 ledamöter i riksdagen. 

För att förslaget sedan ska gå igenom behöver majoriteten av riksdagen (minst 175 ledamöter) stödja misstroendeförklaringen. Det innebär att riksdagen misstror regeringen och då får den inte leda längre. 

Vad händer om misstroendeförklaringen går igenom? 

En regering är beroende av riksdagens förtroende för att styra landet. När en enskild minister misstroendeförklaras så avgår den. Om det är så att statsministern inte har riksdagens förtroende så är hela regeringen tvungen att avgå. 

Vad händer om regeringen tvingas avgå? 

Inom en vecka kan regeringen upplösa riksdagen och meddela extra val för att söka väljarnas förtroende. Ett extra val är till för att lösa konflikter mellan riksdag och regering. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde regeringen avgå?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

1 timme sedan
En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.