Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hade du svårt att hänga med? Det här betyder alla Löfvens svåra ord

- 27/07/2017, 13:53 -
Ja, det var inte helt lätt att hänga med i Löfvens "käbbel".
1 av 3

Ja, det var inte helt lätt att hänga med i Löfvens "käbbel".

TT

Nyheter24 agerar därför politikordbok.
2 av 3

Nyheter24 agerar därför politikordbok.

TT

Ygeman och Johansson fick avgå under dagen. Det återstår att se om Hultqvist får vara kvar i regeringen.
3 av 3

Ygeman och Johansson fick avgå under dagen. Det återstår att se om Hultqvist får vara kvar i regeringen.

Regeringen.se

Statsminister Stefan Löfven använde en hel del kluriga politik- och byråkratord under sin presskonferens. Här kan du lära dig vad de betyder!

Ibland kan det vara svårt att hänga med i all svåra politiska och byråkratiska ord, och ofta låter det mest som "käbbel". Under presskonferensen i samband med regeringskrisen använde statsminister Stefan Löfven en hel del kluriga ord. Nyheter24 förklarar vad det var han pratade om egentligen.

1. Entledigande

Ordet är supersvårt och används bara i ett syfte, när någon som jobbar för staten får lämna sin tjänst. Löfven använde ordet mycket när han pratade om att före detta inrikesministern Anders Ygeman avgått. Synonym är ungefär: avsked.

2. Konstitution

Ordet kan syfta på två saker. Dels Sveriges fyra grundlagar (regeringsformen, tryckfrihetsförordningen, yttrandefrihetsgrundlagen och successionsordningen).

Men ordet har också en mer luddig definition som avser de reglerna för vad riksdagen och regeringens kan göra. När Löfven pratade om "konstitutionen" syftade han till grundlagen regeringsformen, som bestämmer och skyddar hur all politik i Sverige går till.

– Det är två statsråd som begär sitt entledigande, då har jag att bifalla det, det säger regeringsformen, sa Löfven han under presskonferensen.

3. Statsråd

Betyder samma sak som minister. Fram till idag, då två statsråd avgick, bestod regeringen (de som styr landet) av 23 ministrar samt statsminister Stefan Löfven. Här myser hela gänget på ett gruppfoto:

Regeringen uppställda för ett gruppfoto.Observera att några på bilden redan innan har avgått, samt att några saknades vid fototillfället. Källa: Regeringen.se

4. Konstitutionsutskottet (KU)

Är en grupp i riksdagen (de 349 personer som fattar politiska beslut) som har i uppgift att granska statsråden och se till så att de sköter sina jobb. Är man inte nöjd med en minister kan riksdagsledamöter göra en anmälan till KU (KU-anmälan). Kristdemokraten Mikael Oscarsson anmälde regeringen då han inte var nöjd med hur de hanterat IT-skandalen, som ledde till regeringskrisen.

5. Misstroendevotum

Samma sak som misstroendeförklaring. Riksdagen kommer snart att rösta om försvarsminister Peter Hultqvist får sitta kvar i regeringen. Här kan du lära dig allt du behöver veta om en sådan:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du hängt med i allt käbbel?