Ja, det var inte helt lätt att hänga med i Löfvens "käbbel".
1 av 3
Ja, det var inte helt lätt att hänga med i Löfvens "käbbel". - Foto: TT
Nyheter24 agerar därför politikordbok.
2 av 3
Nyheter24 agerar därför politikordbok. - Foto: TT
Ygeman och Johansson fick avgå under dagen. Det återstår att se om Hultqvist får vara kvar i regeringen.
3 av 3
Ygeman och Johansson fick avgå under dagen. Det återstår att se om Hultqvist får vara kvar i regeringen. - Foto: Regeringen.se

Hade du svårt att hänga med? Det här betyder alla Löfvens svåra ord

Statsminister Stefan Löfven använde en hel del kluriga politik- och byråkratord under sin presskonferens. Här kan du lära dig vad de betyder!


Ibland kan det vara svårt att hänga med i all svåra politiska och byråkratiska ord, och ofta låter det mest som "käbbel". Under presskonferensen i samband med regeringskrisen använde statsminister Stefan Löfven en hel del kluriga ord. Nyheter24 förklarar vad det var han pratade om egentligen.

1. Entledigande

Ordet är supersvårt och används bara i ett syfte, när någon som jobbar för staten får lämna sin tjänst. Löfven använde ordet mycket när han pratade om att före detta inrikesministern Anders Ygeman avgått. Synonym är ungefär: avsked.

2. Konstitution

Ordet kan syfta på två saker. Dels Sveriges fyra grundlagar (regeringsformen, tryckfrihetsförordningen, yttrandefrihetsgrundlagen och successionsordningen).

Men ordet har också en mer luddig definition som avser de reglerna för vad riksdagen och regeringens kan göra. När Löfven pratade om "konstitutionen" syftade han till grundlagen regeringsformen, som bestämmer och skyddar hur all politik i Sverige går till.

– Det är två statsråd som begär sitt entledigande, då har jag att bifalla det, det säger regeringsformen, sa Löfven han under presskonferensen.

3. Statsråd

Betyder samma sak som minister. Fram till idag, då två statsråd avgick, bestod regeringen (de som styr landet) av 23 ministrar samt statsminister Stefan Löfven. Här myser hela gänget på ett gruppfoto:

Observera att några på bilden redan innan har avgått, samt att några saknades vid fototillfället. Källa: Regeringen.se

4. Konstitutionsutskottet (KU)

Är en grupp i riksdagen (de 349 personer som fattar politiska beslut) som har i uppgift att granska statsråden och se till så att de sköter sina jobb. Är man inte nöjd med en minister kan riksdagsledamöter göra en anmälan till KU (KU-anmälan). Kristdemokraten Mikael Oscarsson anmälde regeringen då han inte var nöjd med hur de hanterat IT-skandalen, som ledde till regeringskrisen.

5. Misstroendevotum

Samma sak som misstroendeförklaring. Riksdagen kommer snart att rösta om försvarsminister Peter Hultqvist får sitta kvar i regeringen. Här kan du lära dig allt du behöver veta om en sådan:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
Ord
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hängt med i allt käbbel?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.