Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-politiker tror att Orlando-massakern var fejkad – delar nazistlänkar

Nyheter | 09/08/2017 09:20

Sverigedemokraternas Jörgen Wihlborg har delat grovt konspiratoriskt material och länkar från nazi-sidor.

För några år sedan granskade Nyheter24 Jörgen Wihlborg, som sitter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Hörby. 

Nu visar det sig att Jörgen Wihlborg inte slutade posta galna grejer efter granskningen. Enligt Inte rasist men.. har Wihlborg under en längre tid postat riktigt galna grejer på sin Facebook-sida. 

De flesta inläggen är klassiska antisemitiska konspirationsteorier, om att Stefan Löfven skulle vara styrd av Illuminati, men andra konspirationsteorier är bra mycket mörkare. 

Tror att Orlando-attacken var iscensatt

Bland annat har Wihlborg delat flera länkar som menar att massakern på gayklubben Pulse i Orlando 2016, där 49 människor mördades, inte var ett terrordåd utan iscensatt av en internationell konspiration. 

Teorier om att Orlando-attacken skulle vara planerad av en internationell elitkonspiration började dyka upp kort tid efter att attacken skedde. Teorierna är ofta baserade på lögner, rykten och vilda gissningar. 

Teorierna varierar, men den genomgående tråden är att "globalister" styr världen i hemlighet och att man antingen utför terrordåd eller låter terrordåd hända för att kunna stifta hårdare lagar mot högerextrema grupper och tuffare vapenlagar. 

En av videorna som Wihlborg delat är en hemmagjord dokumentär, som går ut på att hänga ut flera av massakerns offer som lögnare och betalda skådespelare. 

“Ni som nu INTE vill tro det kan tro vad ni vill…… Men om ni inte ifrågasätter detta, så vet jag inte vad som kan övertala er……”, skriver Wihlborg när han delar videon som alltså hänger ut terroroffer som lögnare. 

Delar nazi-blogg

Men det slutar inte där. IRM kan avslöja att Wihlborg också delat länkar från den nynazistiska sajten Motgift. 

Och hos Sverigedemokraterna på riksnivå ser man mycket allvarligt på Wihlborgs delningar. 

”Vi tar avstånd och fördömer Jörgen Wihlborgs delningar och åsikter och är något vi kommer att titta på internt”, skriver SD:s pressassistent Mikael Bystedt i ett mejl till Nyheter24. 

Nyheter24 har vid flera tillfällen sökt Jörgen Wihlborg för en kommentar, men utan resultat

LÄS MER OM SD: Så mycket mer kriminella är Sverigedemokraterna jämfört med andra partier

Borde han få fortsätta som politiker?