Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jätteraset – Sverigedemokraterna backar i två stora mätningar

Nyheter | 10/08/2017 09:09

I en av mätningarna har SD sitt största tapp någonsin – och är inte ens näst största parti.

Sverigedemokraterna har haft några bra månader bakom sig. Under våren gick SD om Moderaterna, blev nästa största parti och var uppe på 20 procent i många stora mätningar. 

Men nu, bara några veckor innan riksdagens öppnande, kommer ett par riktigt stora bakslag för Jimmie Åkessons parti.

I en mätning som SVT/Novus publicerar idag visar det sig att SD tappar två procentenheter och går ner till 18,7. 

Men i den andra stora mätningen, är gjord av Expressen/Demoskop, är det rena katastroftappet för Sverigedemokraterna. Där är raset hela 3,5 procent, ner till 16,6, och SD är inte ens nästa största parti längre – man blir nämligen omsprungna av Moderaterna. 


Tappet är det största som Sverigedemokraterna någonsin haft i en Demoskop-mätning. 

– En slutsats är att missnöjda väljare som gått till SD är beredda att gå tillbaka när de partier man sympatiserar med lever upp till de förväntningar man har, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop, till Expressen.

I båda mätningarna ökar Socialdemokraterna, vilket tyder på att sommarens transportstyrelseskandal inte verkar ha bekymrat väljarna speciellt mycket. Även Kristdemokraterna ökar i båda mätningarna, och hamnar över riksdagsspärren hos både Novus och Demoskop

Vill du se hur det går för ditt parti? Kolla i videon längst upp!

Läs HÄR om varför raset kan vara väldigt allvarligt för Sverigedemokaterna

Blev du förvånad över mätningen?`