1 av 3
- Foto: TT
2 av 3
- Foto: TT
3 av 3
- Foto: TT

Jätteraset – Sverigedemokraterna backar i två stora mätningar

I en av mätningarna har SD sitt största tapp någonsin – och är inte ens näst största parti.


Sverigedemokraterna har haft några bra månader bakom sig. Under våren gick SD om Moderaterna, blev nästa största parti och var uppe på 20 procent i många stora mätningar. 

Men nu, bara några veckor innan riksdagens öppnande, kommer ett par riktigt stora bakslag för Jimmie Åkessons parti.

I en mätning som SVT/Novus publicerar idag visar det sig att SD tappar två procentenheter och går ner till 18,7. 

Men i den andra stora mätningen, är gjord av Expressen/Demoskop, är det rena katastroftappet för Sverigedemokraterna. Där är raset hela 3,5 procent, ner till 16,6, och SD är inte ens nästa största parti längre – man blir nämligen omsprungna av Moderaterna. 


Tappet är det största som Sverigedemokraterna någonsin haft i en Demoskop-mätning. 

– En slutsats är att missnöjda väljare som gått till SD är beredda att gå tillbaka när de partier man sympatiserar med lever upp till de förväntningar man har, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop, till Expressen.

I båda mätningarna ökar Socialdemokraterna, vilket tyder på att sommarens transportstyrelseskandal inte verkar ha bekymrat väljarna speciellt mycket. Även Kristdemokraterna ökar i båda mätningarna, och hamnar över riksdagsspärren hos både Novus och Demoskop

Vill du se hur det går för ditt parti? Kolla i videon längst upp!

Läs HÄR om varför raset kan vara väldigt allvarligt för Sverigedemokaterna

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Blev du förvånad över mätningen?`
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nasa uppmanas: Leta efter Loch Ness-monstret

Svenskar gillar finsk brytning: "Får höga poäng"

Vilka egenskaper tänker du på när du hör en person prata svenska med finsk brytning? Ambitiös, förtroendeingivande och vänlig, svarar många svenskar i en studie.

Ukraina: 37 000 människor kan saknas

Nästan 37 000 människor – civila och soldater – uppskattas vara saknade sedan februari 2022 i Ukraina. Det verkliga antalet kan dock vara mycket högre, varnar landets människorättskommissionär Dmytro Lubinets.

Utsläpp från myndigheters tjänsteresor ökar

Utsläppen från svenska myndigheters tjänsteresor ökade mellan 2022 och 2023. Men nivån på utsläppen ligger fortfarande mycket lägre än året före pandemin.

Krock mellan bil och malmbil utanför Pajala

En person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha krockat med en lastbil utanför Pajala, uppger polisen.

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

1 timme sedan
Parlamentet i Georgien har röstat för att gå vidare med ett kontroversiellt lagförslag med röstsiffrorna 78–25. Lagförslaget, som gör att organisationer med utländska kopplingar kan stämplas som att driva "främmande makts intressen", debatteras vidare under kvällen.