Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför är jätteraset väldigt allvarligt för Sverigedemokraterna

Krönika. POLITIK | 10/08/2017 10:58

Nyheter24: Karl Anders Lindahl förklarar varför tappet till och med kan vara början på slutet för Jimmie Åkesson.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Så fort en nyhet inte gynnar SD är det tydligen "fake news"

Sverigedemokraterna har idag fått sitt största bakslag på mycket länge. I två tunga mätningar, en från Demoskop och en från Novus, backar SD med flera procentenheter. 

I Demoskop är tappet det största någonsin, SD backar 3,5 procentenheter, och trillar ner till knappt 16,8 procent. I Novus tappar SD 1,3 (även om jag råkade säga två procent i videon, sorry för det). Historiskt sett är det fortfarande höga siffror för Sverigedemokraterna, men det finns stor anledning för Jimmie Åkesson att vara riktigt orolig över tappet. 

Sverigedemokraterna har den senaste tiden haft väldigt gott självförtroende i debatten, man kanske till och med skulle kunna använda ordet hybris. I våras antydde partiets PR-strateg Joakim Wallerstein att partiet mycket väl skulle kunna dubbla sitt valresultat från 2014, något som skulle innebära att SD skulle få 25,8 procent 2018. 

Under Almedals-veckan sa Jimmie Åkesson att partiet mycket väl skulle kunna få 30 procent i valet och ta makten. Det är precis detta som partiets sympatisörer tror på, och förväntar sig. Därför är opinionssiffror under 20 procent riktigt illa för SD. 

Vad händer om väljarna börjar ge upp tanken om Åkesson som statsminister, om de känner att partiet börjar bli allt för stöddigt? Att verkligheten inte stämmer överens med hybrisen? Fortsätter raset då? Och kan det till och med hota Åkessons ställning som partiledare? Det är verkligen inte omöjligt. 

Men. Förmodligen är det bara så att SD varit inne i en framgångsbubbla under våren, och att den nu spruckit. Kanske är 16-17 procent den nivå SD kommer ligga på under överskådlig framtid. Men det kan också vara så att partiets hybris kommer att fälla hela rörelsen. 

En sak är i alla fall säker. Det ska bli väldigt spännande att se utvecklingen. 

LÄS MERSå fort en nyhet inte gynnar SD är det tydligen "fake news"

Tror du SD kommer fortsätta tappa?