sedlar.
1 av 3
Sveriges studenter kommer få mer i plånboken varje månad. - Foto: TT
Studiebidraget höjs.
2 av 3
Detta efter ett förslag från Vänsterparitet. - Foto: TT
Ökning av CSN.
3 av 3
Läs här hur mycket mer du kan få i månaden. - Foto: TT

Nu höjs studiebidraget – så mycket mer kommer du att få

Nu höjs studiemedlet för Sveriges studenter efter ett förslag från Vänsterpartiet. Det innebär lite extra pengar i plånboken varje månad.


Efter Vänsterpartiets budgetförhandling med regeringen har det nu beslutats att studiemedlet höjs från och med 2018, skriver partiet i ett pressmeddelande. 

Det var under Jonas Sjöstedts sommartal i Umeå som nyheten tillkännagavs, och den kommer påverka nästan 500 000 studenter i Sverige. 

– Vi är väldigt glada över att ha fått igenom det här kravet. Att studera och ta lån är ett stort beslut och det spelar roll hur studiemedlet ser ut. När studiemedlet har hög andel lån, ger det hög skuldsättning. Det riskerar göra att personer från studieovana familjer drar sig för att plugga vidare. Med Vänsterpartiets förslag, som vi nu fått gehör för, ökas bidragsdelen av studiemedlet med flera tusen kronor per år. Det gör skillnad, säger Sjöstedt.

Enligt en undersökning från CSN är det bara 39 procent av studenterna som känner att studiemedlet räcker varje månad. Idag ligger det totala studiemedlet på 2 504 kr per vecka, där 712 kr är bidrag och 1 792 lån. 

Men från och med 2018 kommer det alltså ske en höjning av bidragsdelen på 300 kronor per månad. Det ger en student som tar fullt studielån 11 314 kronor per månad.

– Höjd bidragsdel i studielånet gör vardagen bättre för studenter och det bidrar också till att vi får studenter från olika bakgrunder. Det tjänar hela samhället på, avslutar Sjöstedt.


Gillar du sovmorgon? Snart kan skolan börja mycket senare på dagen - läs mer om det här


Är du nyfiken på hur norrmän firar studenten kan du se mer om det i spelaren under. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
CSN
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är 300 kronor en tillräcklig höjning?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Han bor mitt i USA:s gränskris

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

1 timme sedan
Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.