Stockholm

Sugen på sovmorgon? Snart kan skoldagarna börja senare

. Foto: TT

Forskning visar att det kan vara en bra idé att börja lite senare. Och ministern tycker att det borde testas mer.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Önskar du ibland att du kunde chilla lite längre på morgonen, och att skoldagen kunde börja någon timme senare? Du är inte ensam. Och faktiskt finns det forskning som visar att det kan vara en riktigt bra idé att låta gymnasieungdomar börja lite senare.

Hur funkar det få? Jo, tonåringar har en annan dygnsrytm än vuxna. Därför behöver skolungdomar mer sömn, och sova lite längre på morgonen. 

I USA har forskare kommit fram till att skolungdomar inte bör börja skolan förrän absolut tidigast 8:30. När man gjort tester har det visat sig att närvaron och betygen förbättras om man börjar skolan lite senare, rapporterar Sveriges Radio

Här i Sverige är det upp till varje enskild gymnasieskola att bestämma när skoldagen ska börja. Det finns alltså inget hinder för att lägga dagen lite senare. Men gymnasieminister Anna Ekström tycker inte att idén är allt för dålig. 

– Det vore bra om fler skolor prövar det. Det finns inget som hindrar skolor från att pröva det här. Det är bra om skolor anpassar sig för att eleverna ska lära sig så mycket som möjligt, säger Anna Ekström i en intervju med Sveriges Radio.

Dock menar gymnasieministern att det viktigaste är att det finns behöriga lärare i skolorna. 

Väldigt snart kommer det förmodligen bli så att skolan blir ett helt år längre – läs mer om det här!

Tycker du att skoldagen ska börja senare?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.