Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Snart kan plastpåsar förbjudas i Sverige

- 29/08/2017, 13:25 -

TT

Tycker du det är trevligt att bära runt på grejer i plastpåse? Njut medan du kan! Snart kan påsarna vara helt borta!

Att plast inte är så bra är inte direkt någon nyhet. Och samtidigt som plastanvändningen världen över ökar menar många att plasten är ett av våra allra allvarligaste miljöproblem. 

Och inte nog med att plast är miljöfarligt till att börja med, att mycket plast hamnar i haven är också ett problem. 

Nu kommer regeringen med nya förslag om hur man ska städa upp haven, och man utesluter inte att helt och hållet förbjuda plastpåsar, något som redan genomförts i flera andra länder. 

– Regeringen vill minska miljöeffekterna från plast, inte minst plastpåsar, säger klimatminister Isabella Lövin till Nyheter24

Hon pekar på att man redan tagit det första steget nu under sommaren, då det införts en regel om att butiker måste informera sina kunder om vilken miljöpåverkan plastpåsar har. 

– Detta ser vi redan nu ger konkret resultat, antalet plastpåsar i handeln minskar, fortsätter Lövin. 

För att fortsätta kriget mot plasten kommer nu regeringen att ta ytterligare steg mot påsar. 

– Regeringen tillsätter nu också en bred utredning och ger våra myndigheter särskilda uppdrag om plast, där det ingår att ta ställning till om ett förbud mot plastpåsar och andra produkter är nödvändigt, säger Lövin.

Ni utesluter alltså inte att förbjuda plastpåsar helt och hållet?

– Nej. 

Läs mer: Här är svenska kommunen som snart kan ha tiggeriförbud

Tycker du plastpåsar ska förbjudas?