- Foto: TT

Lars Ohly om kommunismen: ”Har ingen framtid”

Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly berättar om hur det gick till när han slutade kalla sig kommunist.


Vänsterpartiets före detta ledare Lars Ohly är en av de mest omskrivna politikerna i modern historia. 

Extra stor uppmärksamhet fick Ohly när han tillträdde som partiledare 2004 under en tid då han fortfarande kallade sig för kommunist. 

Efter hård kritik både internet och utifrån slutade Ohly kalla sig kommunist. I podden 24Frågor berättar han om hur det gick till när han lämnade begreppet bakom sig. 

– Det var dumt att försöka övertyga om en annan tolkning av begreppet kommunism. Kommunismen är i de flesta människors ögon förknippat med Sovjetunionen, och med ett politiskt förtryck som inte lämnar utrymme för demokratiska samhällsförändringar, säger Lars Ohly i podden. 

Ohly menar att han trodde att han kunde få folk att ändra uppfattning om vad kommunism innebär, men att han förstod på tok för sent att det inte skulle funka. 

– Kommunismen som begrepp har ingen framtid så länge man kallar det kommunism. Den har misskrediterats, säger Ohly. Han tar sedan upp Josef Stalins massutrensningar och terror som exempel på saker som befläckat begreppet. 

– Det är klart att det besudlar ett begrepp eftersom Josef Stalin kallade sig kommunist, menar Ohly. 

Han ser heller ingen framtid för kommunismen i Sverige, även om han tror att idéerna i det som Ohly menar är den ursprungliga formen av kommunism kan leva kvar. 

– Kommunismen som begrepp i Sverige är relativt dött, och jag tycker nog det kan få ligga där begravet. De socialistiska idéerna mår inte jättebra, men det finns en tendens till att de börjar tas på allvar, säger Ohly och fortsätter: 

Karl Marx beskrev ett ekonomiskt system som fortfarande finns i stora delar av världen. Så nog finns socialismen kvar och den kommer inte dö. 

Lyssna på hela avsnittet av 24Frågor HÄR eller i din podd-app!

LÄS MER: Magdalena Andersson till attack mot Jimmie Åkesson: "Inte en seriös politiker"

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du kommunismen har en framtid?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tv-torn kollapsar efter rysk attack i Charkiv

Två bussar i krock utanför Gällivare

Två bussar har kolliderat utanför Gällivare. Enligt polisen ska den ena bussen ska kört in i den andra bakifrån på E10 i norrgående riktning i Hakkas i Gällivare kommun.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om brand

"Brand i flerfamiljshus i Eskilstuna.", skriver polisen på sin hemsida.

Populära bryggeriet riskerar böter på 500 000 kronor

Poppels bryggeri står inför ett vite på hela 500 000 kronor. Konsumentverket har tidigare yrkat för att bryggeriet ska betala en miljon, men efter en överklagan har vitet minskat.

Åklagare: Trump orkestrerade kriminell plan

USA:s tidigare president Donald Trump orkestrerade en kriminell plan i syfte att korrumpera presidentvalet 2016, enligt åklagaren Matthew Colangelo, som är först ut med måndagens öppningsanföranden i rättegången mot Trump i New York.

Ludmila Engquists ord chockar profilen: "Så j*vla pressad"

Ludmila Engquists karriär tog en oväntad vändning när hon började med vintersporten bob, efter att ha avslutat friidrottskarriären. Kort efteråt erkände hon att hon dopat sig. Att idén om att satsa på bob kom från Engquist själv chockar både sportprofiler och tv-makare.