Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu stoppas de kriminella spritsmugglarna: ”Känns fantastiskt”

- 27/09/2017, 12:55

Finansminister Magdalena Andersson är jätteglad över att smuggelbussarna slutat gå.

I flera år har de så kallade "spritbussarna", som använts av organiserade ligor att smuggla in stora mängder alkohol i Sverige, varit ett stort problem för tullen och polisen. 

I våras började tull och polis kontrollera misstänkta fordon noggrannare efter uppdrag av regeringen. Sen dess har 145 000 liter alkohol beslagtagits. Och nu har trafiken med "spritbussarna" mer eller mindre upphört. 

– Det känns fantastiskt. Vi hade knappt vågat hoppas på det här resultatet, det visar att vi kan göra skillnad. Vi har brutit upp möjligheten för organiserad brottslighet att tjäna pengar, och förhindrat att ungdomar får tag i alkohol, säger finansminister Magdalena Andersson till Nyheter24

Andersson vill nu använda metoden på fler områden för att få bukt med organiserad kriminalitet. 

– Vi ska titta på om vi kan använda liknande metoder för att komma åt till exempel smuggelcigaretter. Det är något vi tittar på, säger Magdalena Andersson. 

Finns det några planer på att göra alkohol lite billigare att köpa här i Sverige?

– Vi har sen lång tid en tradition med reglerad alkoholförsäljning och skatter. Resultatet är att vi dricker mindre alkohol och har färre alkoholrelaterade skador. 

Fyller du 18 nästa år? Då måste du ha koll på det här!