Moderaternas Hanif Bali kan nu komma att polisanmälas, efter att ha spridit falsk information, enligt advokat Emma Persson.
1 av 5
Moderaternas Hanif Bali kan nu komma att polisanmälas, efter att ha spridit falsk information, enligt advokat Emma Persson. - Foto: Amir Nabizadeh (Skärmdump)/Wikimedia Commons
Såhär skriver Amir Nabizadehs företrädare på Twitter.
2 av 5
Såhär skriver Amir Nabizadehs företrädare på Twitter. - Foto: Skärmdump Twitter
I sitt inlägg på Twitter menar Bali att Amir Nabizadeh, som är engagerad i organisationen Ung i Sverige, ska ha uppgett en falsk ålder.
3 av 5
I sitt inlägg på Twitter menar Bali att Amir Nabizadeh, som är engagerad i organisationen Ung i Sverige, ska ha uppgett en falsk ålder. - Foto: Skärmdump Twitter
Efter inlägget har riksdagsledamoten fått mottaga stark kritik.
4 av 5
Efter inlägget har riksdagsledamoten fått mottaga stark kritik. - Foto: Skärmdump Twitter
Den tar Bali dock lätt på, och menar att han inte gjort något fel.
5 av 5
Den tar Bali dock lätt på, och menar att han inte gjort något fel. - Foto: Skärmdump Twitter

Efter Karlssons uthängning – nu kan även Bali polisanmälas

Efter Mattias Karlssons uthängning i veckan har även Hanif Bali uttalat sig om Amir Nabizadeh. Nu kan riksdagsledamoten anmälas för förtal.


Det var i början av veckan som Sverigedemokraternas Mattias Karlsson hamnade i rejält blåsväder efter att på Facebook ha liknat företrädare för organisationen Ung i Sverige med terrorister, ett utspel som även polisanmälts som förtal och upphovsrättsbrott.

I bilden hängde Karlsson ut Fatemeh Khavari och Amir Nabizadeh som "illegala", trots att de båda har uppehållstillstånd i Sverige, vilket är anledningen till att han anmälts för just förtal.

Under fredagskvällen kunde Moderaternas Hanif Bali twittra en länk till en blogg, som enligt honom ska tillhöra Nabizadeh. Han menar att bloggen bevisar att Amir ska ha uppgett en falsk ålder.

Bildkälla: Skärmdump

Enligt advokat Emma Persson, som företräder Nabizadeh i fallet Mattias Karlsson, tillhör bloggen inte Amir. Hon menar hon att Bali sprider osann information som dessutom kan räknas som förtal.

– Jag saknar ord. Jag tycker det är så oerhört elakt. Det är så uppenbart att han vill sätta dit honom, säger advokat Persson till Nyheter24.

Hon förklarar även att Amir fått uppehållstillstånd i Sverige som 18-åring, och att hans asylskäl därför inte haft något med hans ålder att göra. Det är dock information som enligt henne är överflödig, då bloggen inte ska vara hans.

Nabizadeh är engagerad i organisationen Ung i Sverige, som kämpar för att stoppa utvisningar till Afghanistan. Mattias Karlssons inlägg på Facebook är bara ett i mängden av de påhopp organisationen hittills har fått möta. I augusti blev bland annat deras sittstrejk attackerad av militanta högerextremister.

– Deras rörelse är fantastiskt positiv och inger hopp, men det får den inte göra. Han måste skicka ut en nätarmé och förstöra det. Jag tycker det är fruktansvärt att som vuxen hålla på sådär, säger advokat Emma Persson om Hanif Balis inlägg på Twitter.

Kan polisanmälas

Efter inlägget möttes Bali av såväl ryggdunkningar från sina följare som stark kritik, och många valde att likna Balis agerande med just Mattias Karlssons. Den kritiken tar han dock lätt på.

"Karlsson utmålade väl killen som terrorist, fruktansvärt. Jag länkar enbart till hans blogg och ber honom korrigera sina felaktiga uppgifter", skriver Bali på Twitter.

Nyheter24 har försökt nå Bali för en kommentar utan att lyckas. Inte heller Moderaternas presstjänst vill svara på frågor om händelsen. I ett sms tackar de nej till att kommentera.

Advokat Emma Persson tar dock inte lätt på händelsen, och anser att Balis utspel bör prövas som förtal.

– Han vet att det finns hatiska människor som följer honom. Syftet är att Amir ska misstänkas och man ska kunna kritisera organisationen.

Kommer ni att föra ärendet vidare?

– Jag tycker att det här ska prövas, om det är förtal. Men det är upp till Amir. Frågan är om man orkar anmäla allt.

Hanif Bali om sittstrejken: "Låt dem strejka ihjäl sig"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du förtroende för Hanif Bali?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.