Sittstrejken startade i söndags, i protest mot utvisningarna till Afghanistan.
1 av 4
Sittstrejken startade i söndags, i protest mot utvisningarna till Afghanistan. - Foto: TT
Nu har strejken flyttats till Medborgarplatsen.
2 av 4
Nu har strejken flyttats till Medborgarplatsen. - Foto: TT
Fatima Khavari, i fokus, är talesperson för Ung i Sverige, som ligger bakom strejken.
3 av 4
Fatima Khavari, i fokus, är talesperson för Ung i Sverige, som ligger bakom strejken. - Foto: TT
Tillsammans tågade ett hundratal ungdomar från Mynttorget i Gamla Stan till Medborgarplatsen på Södermalm.
4 av 4
Tillsammans tågade ett hundratal ungdomar från Mynttorget i Gamla Stan till Medborgarplatsen på Södermalm. - Foto: TT

Här är allt du behöver veta om sittstrejken i Stockholm

Ett hundratal ungdomar sittstrejkar sedan i söndags mot utvisningar till Afghanistan, där de riskerar dö om de återvänder.


Söndagen 6 augusti påbörjade ett hundratal ungdomar en sittstrejk på Mynttorget i Stockholm, intill riksdagshuset. Syftet är att stoppa utvisningar till Afghanistan, och ungdomarna bakom strejken utgörs huvudsakligen av ensamkommande asylsökande ungdomar från Afghanistan.

I ett öppet brev till Mikael Ribbenvik, migrationsverkets generaldirektör, skriver de följande:

"Hej Mikael Ribbenvik!

Hoppas du mår bra och ha det så kul med dina kära och nära. När du läser det här mejlet sitter vi över hundra unga på Mynttorget och väntar på dig! Vi väntar på dig för att du är den som kan ge oss unga människor en chans att leva. Du kan skydda tusentals människors som har flytt från krig, våld och hat från döden. Du kan stoppa utvisningarna till Afghanistan."

Sedan dess har mycket hänt, och Nyheter24 ger dig här allt du behöver veta om sittstrejken.

1. Vilka startade sittstrejken?

Det är Facebook-sidan Ung i Sverige som organiserat demonstrationen, och i skrivande stund har de över 8 000 följare. På sin hemsida beskriver de att det varken handlar om en organisation, ett förbund, eller ett parti.

Snarare är det, enligt dem själva, ungdomar från olika kultur, kön och perspektiv som har i syfte att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Tanken är att "stötta de papperslösa och hemlösa och de familjer som har fått tre avslag och har ingenstans att bo och att leva.", som de skriver på sin hemsida.

Fatima Khawari, i fokus, är talesperson för Ung i Sverige. Bildkälla: TT

2. Situationen i Afghanistan

Efter 9/11 invaderade USA Afghanistan 7 oktober 2001, vilket blev startskottet för Afghanistan-kriget som nu pågått i 15 år och 306 dagar.

Enligt Amnesty beräknas 1,2 miljoner människor vara på flykt inuti själva landet, en stor ökning sedan 2013 då siffran beräknades ligga kring 500 000. Sett över hela världen uppskattar Amnesty, i sin senaste rapport, att det ska finnas 2,6 miljoner afghanska medborgare utspridda över världen.

– Efter att ha flytt sina hem för att söka säkerhet, tynar allt fler afghaner bort under fruktansvärda förhållanden i det egna landet, eller kämpar för sin överlevnad utan att se ett slut på situationen, säger Champa Patel, chef för Amnesty International Sydostasien, till Amnesty.

3. Hur länge kommer strejken att pågå?

I en intervju med Arbetaren säger Morteza Khavari, en av volontärerna på plats, att ungdomarna kommer strejka tills de får ett tillfredställande svar från Mikael Ribbenvik.

– Vi började i söndags och vi ska vara här tills vi får ett bra besked. Det vi vill är att stoppa alla utvisningar till Afghanistan, inte bara för unga, utan alla. Det är för osäkert i Afghanistan, säger han till tidningen.

4. Attacken från militanta högerextremister

Tre dagar in i strejken, under tisdagskvällen, attackerades de demonstrerande ungdomarna av den militanta högerextremist-gruppen Nordisk ungdom. Bland annat skanderade de: "Internera! Deportera!" samt "Muhammed, Abdullah, go away!" och kastade in något som liknade en rökbomb mot demonstranterna.

Enligt Aftonbladet ska det ha rört sig om ungefär 15 nazister, och två personer behövde föras till sjukhus med ambulans.

– Tre personer ska ha skadats men det handlar om lindriga skador, sa Lars Byström, polisens presstalesperson till tidningen.

Hittills har ingen av högerextremisterna gripits.

5. Flytten till Medborgarplatsen

För att öka säkerheten efter nazistattacken flyttade polisen demonstrationen till Medborgarplatsen.

– Ansökan om att demonstrera kom i fredags men den blev aldrig behandlad under helgen. Nu har man sett över platsen och flyttar demonstrationen till Medborgarplatsen, sa Lars Byström, till SVT då. 

Tåget mot Medborgarplatsen. Bildkälla: TT

Tillsammans tågade ett hundratal demonstrerande mot Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm, där de anlände strax efter 18-tiden på onsdagen.

6. Demonstrationstillstånd

Det har debatterats kraftigt kring huruvida ungdomarna hade tillstånd att utföra strejken, vilket de till en början saknade. Till Nyheter24 bekräftar Lars Byström att "den allmänna sammankomsten" nu fått demonstrationstillstånd, vilket ger dem rätt att demonstrera på trappan vid Medborgarplatsen fram till 23 augusti.

Ett hundratal ungdomar samlade på Medborgarplatsens trappor. Bildkälla: TT

7. Migrationsverket har svarat

I ett brev till demonstranterna skriver Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik att demonstranternas krav inte kan uppfyllas. 

Migrationsverket har inte "möjlighet att tillgodose de önskemål ni har om ett generellt beslut om att alla människor från Afghanistan ska få stanna i Sverige", skriver Ribbenvik i brevet, enligt Dagens Nyheter.

I samband med svaret höll demonstranterna en presskonferens. Den kan du läsa mer om här:

Läs mer: Här är demonstranternas krav

Uppdateringar från Ung i Sveriges strejk går att följa på Facebook-sidan här.

Se mer: Här är videon till dig som klagar på flyktingar i Europa

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Stöttar du sittstrejken?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.

Försvaret kallas till samtal efter flygincident

Regeringen har kallat Försvarsmakten till samtal om kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap, rapporterar SVT Nyheter.

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Godistillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladgodis efter. Anledningen är att produkterna innehåller palmolja med potentiellt hälsofarliga ämnen.

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.

Klart ja till nya budgetregler i EU

Trots protester från fackförbund och många partier och ledamöter till vänster ger EU-parlamentet tummen upp för EU:s nya budgetregler.